• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina - IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri

ILO tekrar çalışmaya başladı

  İşverenlerin ILO normlarının uygulanmasıyla ilgili çalışmayı üç yıl boyunca engellemesinden sonra, bu yılki Uluslararası Çalışma Konferansı Meksika, Bangladeş, Svaziland ve sosyal koruma konusunda önemli kararlar aldı.

30.06.2015

Şubat 2015'te, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) çağrısı ve IndustriALL Küresel Sendika ile öbür küresel sendikaların desteğiyle gerçekleşen küresel eylem gününden sonra, Uluslararası Çalışma Örgütü'nde (ILO) işveren grubu sonunda grev hakkını tanımayı kabul etti. İşçi ve işveren grubunun ortak açıklaması, işçi haklarının ihlaliyle ilgili önemli olayların ele alınmasını üç yıl boyunca engelleyen tıkanıklığı da sona erdirdi.

Bu nedenle, Haziran'da Cenevre'de 4500 hükümet, işveren ve işçi temsilcisini bir araya getiren ILO'nun bu yılki Uluslararası Çalışma Konferansı son üç yıldakinden farklıydı. Şubat'ta tıkanıklığın aşılmasından sonra, ciddi sorunlar görüşüldü ve önemli sonuçlara varıldı.

Meksika'yla ilgili kararlardan özellikle memnuniyet duyuyorum. ILO Yönetim Kurulu ve  Standartları Uygulama Komitesi, Meksika hükümetinden, demokratik bir seçim süreciyle temsil ettiklerini iddia ettikleri işçilerin çoğunluğunun desteğini kanıtlayamayan --koruma sendikaları denen-- sendikaların tescilini önleyecek yasa reformlarını hayata geçirmesini istedi. 

Meksika hükümeti, kamuoyuna alelacele, sarı sendikaların ve yolsuzluğa bulaşmış işverenlerin uyguladığı bu koruma sözleşmesi sistemini yasanın desteklemediğini açıkladı. Ne var ki ülkedeki toplu sözleşmelerin yüzde 90'ı işçilere danışılmadan imzalanıyor. Şimdi ITUC ve IndustriALL, Meksika'da demokratik işçi-işveren ilişkilerini hedefleyen ortak eylemimizde bundan sonra atılacak adımları görüşüyor.

Bangladeş'te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması hazır giyim fabrikalarının daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Nisan 2013'teki Rana Plaza iş cinayetinin kurbanlarına ve ailelerine tazminat ödenmesi için gereken 30 milyon doları küresel giyim markalarından toplamayı da başardık. Şimdi ILO Komitesi, hukuki sorunları, serbest ticaret bölgeleriyle ilgili konuları, sendika karşıtı ayırımcılık ve şiddet ile sendikaların tescili konusunu incelemek üzere ülkeye üst düzey üçlü bir heyet gönderilmesini tavsiye ediyor. Dört milyon işçiden oluşan hazır giyim sektörü şimdiye kadar hep sendikasız oldu. Şimdi bu sektörün örgütlenmesini sağlamamız gerekiyor.

ILO Komitesi, önceki tavsiyelerden çoğunu hükümetin göz ardı ettiği Belarus'a yönelik eleştirilerini tekrarladı. Ülkede işçiler seçtikleri sendikaya serbestçe üye olamıyorlar. ITUC, dikkate değer bir belge olan 2015 Küresel Haklar Endeksi'nde, Belarus'u dünyanın işçiler için en kötü on ülkesi arasında sayıyor. Rapor Belarus'u sendika karşıtı ayırımcılık yapan, zorunlu çalışma uygulayan ve protesto eylemlerini bastıran bir ülke olarak tanımlıyor.

Komite, Svaziland'da IndustriALL üyesi bir sendika olan Atuswa'nın tescili ve hapisteki bir sendika yöneticisinin serbest bırakılması çağrısında bulundu. 
Sosyal Koruma Komitesi ise asgari ücret sistemlerinde, çalışma saatlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ile analığın korunmasında bazı ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, çok sayıda işçinin yeterli sosyal korumadan yoksun olduğu sonucuna vardı. Bu yetersizliklerin, 2016'daki ILO konferansında ana gündem maddesi olacak küresel tedarik zincirleri çerçevesinde ele alınması gerekiyor.

IndustriALL için ILO normları işçi haklarının temel taşıdır. Bunları hayata geçirecek en iyi araç ise işçilerin örgütlenmesi ve harekete geçmesidir.