• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL İlaç Sendikaları Ağı toplandı

Haziran 2012 tarihinde kurulan küresel üst örgütümüz IndustriALL Küresel Sendika ilk “ İlaç Sendikaları Ağ Toplantısı”nı 15-16 Kasım 2013 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da yaptı. Dünya İlaç sanayisinin sendikal ayağını bir araya getiren toplantıya katılım yüksek oldu.

Dış İlişkiler Servisi
21.11.2013

Haziran 2012 tarihinde kurulan küresel üst örgütümüz IndustriALL Küresel Sendika ilk “ İlaç Sendikaları Ağ Toplantısı”nı 15-16 Kasım 2013 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da yaptı. Dünya İlaç sanayisinin sendikal ayağını bir araya getiren toplantıya katılım yüksek oldu.

Toplantıya Almanya'dan Fransa'ya, Belçika'dan İsviçre'ye, Endonezya'dan Güney Kore'ye, Japonya'dan Türkiye'ye onlarca sendikacı ve sendika uzmanı katıldı. Ayrıca Japonya Ekonomi Bakanlığı Sağlık Bölümü Direktörü ve Japonya İlaç Sanayi İşvrenleri Örgütü temsilcisi de toplantıya katılanlar arasındaydı. Ülkemizden toplantıya sendikamız Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Dünya ilaç sanayisine küresel bir bakış açısı

Toplantı, IndustriALL üyesi Japonya Sendikaların federatif yapısı JAF 'ın Başkanı Shimada Hisanobu, IndustriALL Küresel sendika Genel Sekreter Yardımcılarından Kemal Özkan, Japonya Sağlık Çalışma ve Refah Bakanlığı ve Japonya İlaç Üreticileri Birliği temsilcilerinin açılış konuşmaları ile başladı. Daha sonra IndustriALL Küresel Sendika Genel sekreter Yardımcısı Kemal Özkan “Dünya İlaç Sanayi: Küresel bir  bakış açısı” isimli sunumunu yaptı. Bir sonraki panelin konusu “İlaç Sanayi : Gelişmeler ve Zorluklar” idi. Fransa FCE-CFDT Sendikasından Jean François Renucci, Almanya IG BCE Sendikasından Beate Bockelt, Filipinler TF3-FFW Sendikasından Ronaldo Marcelo ve Japonya UA Zensen kendi ülkelerinde ilaç sektörünün gelişimini ve sorunlarını ortaya koydular. Panelde konuşmacılar özellikle sendikaların sektörüde karşılaştıkları sorunlara değindiler.

Bir sonraki panelin konusu “İlaç Endüstrisinde Sürdürülebilirlik ve Sendikal Politikalar: İlaca Ulaşım”dı. Bu panelde konuşan IndustriALL'dan Brian Kohler IndustriALL'un bu alandaki faaliyetlerini aktardı. Yine Belçika CSC BIE Sendikasından Alfons de Potter, Almanya IG BCE Sendikasından Iris Wolf ve Japon JEC-Rengo Sendikasından Mikiko Yasuhara kendi ülkelerinde bir sendikal politika olarak sürdürülebilirlik, bu alandaki sendikal politikalar, ilaca ulaşımın kolaylaşması, sosyal güvenlik sistemleri gibi alanlarda kısa sunumlar yaptılar.

İlaç sektöründe sendikal örgütlülük artırılmalı

Günün son panel konusu “İlaç Endüstrisinde Sendikal Örgütlenme: Beyaz Yakalılar ve Tıbbı Mümessiller” idi. Küresel üst örgütümüz IndustriALL Küresel Sendikadan Carol Bruce küresel federasyonun bu alandaki sendikal stratejisini belirli örneklerle açıkladı. Daha sonra İsveç sendikası  Unionen'den Magnus Kjellsson ve Mikael Hansson, Petrol-İş sendikasından Ali Ufuk Yaşar, Macaristan Kimya İşçileri Sendikasından Tamas Szekely ve Japonya sendikası Karoken'den Takeshi Asano ülkelerindeki durumu aktaran sunumlar yaptılar.

Sendikamız Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar bu panelde yaptığı sunumda Türkiye'deki ilaç sektörünün yapısı, sendikal örgütlülük, örgütlenme sürecinde karşılaşılan zorluklara değindi. Sektördeki beyaz yakalılar ve tıbbı mümessillerin örgütlenme sorunlarını İstanbul 1 Nolu Şubemizin örgütlenme çalışması yürüttüğü İtalya merkezli çokuluslu şirket Yeni Recordati İlaç'ta yaşanan zorluklar çerçevesinde anlattı. İlaç sektörünün örgütlenmesi gerektiğine değinen Ali Ufuk Yaşar bu alanda istihdam edilen yaklaşık 30.000 emekçinin yaklaşık 1,500'ünün örgütlü olduğunu,  bu sayının çok düşük olduğunu belirtti.

Sendikalar küresel örgütlenme araçlarını daha fazla kullanmalı

Ertesi gün, 16 Kasım 2013, düzenlenen panelin konusu ise İlaç Sektöründe Sendikal Ağlar ve Küresel Çerçeve Sözleşmeler: İlkeler ve Hedefler” idi. Bu panelde Güney Kore Sendikası FKCU'dan Gun-Won Lee, Endonezya Farkes'ten Evi Krisnawati, Belçika Centrale Generale-FGTB'den Herman Baele ve Japonya Takeda İlaç İşçileri sendikası'ndan Naotoshi Tanaka sunumlar yaptılar. Küreselleşen sermayeye karşı sendikaların küresel araçlara daha fazla önem vermesi ve bu alana daha yoğun güç aktarması yapılan konuşmaların ortak temasını oluşturdu.

Toplantı Küresel Sendikal Ağların daha etkin işletilmesine vurgu yapılarak sonlandırıldı.