• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Kolombiya'da sendika yöneticisinin işe iadesini istiyor

Kolombiya petrol şirketi Ecopetrol, şirket yöneticilerinin maaşlarını sosyal ağlardan kamuya açıklayan petrol sendikası USO'nun başkan yardımcısı Edwin Palma'yı 27 Mart'ta işten attı. IndustriALL Küresel Sendika işten atmayı haksız ve yasaya aykırı buluyor, Palma'nın derhal işe iadesini istiyor.

09.04.2015

Petrol krizi Ecopetrol ile petrol işçilerinin sendikası USO arasındaki gerginliği artırdı. Şirketin Edwin Palma'yı işten atmasıyla durum yeni bir boyut kazandı. IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina Ecopetrol başkanı Juan Carlos Echeverry'ye yazdığı mektupta, şirketin davranışının haksız ve yasaya aykırı olması nedeniyle, Palma'nın derhal işe iadesini istedi.

Petrol sanayisinde kriz

Ecopetrol yatırımsızlık sıkıntısı çekiyor, çünkü Kolombiya hükümeti şirketin yüzde 100 devlet mülkiyetinde kalmasını istiyor. Öte yandan, IndustriALL üyesi USO, petrol krizi başladığından bu yana işten atılan 10.000'den fazla işçinin haklarını savunuyor.

Hükümetin Ecopetrol'u özelleştirmeyeceğini ya da şirketteki hisselerini satmayacağını ve sektördeki işten atmaları önleyeceğini açıklamasının ardından, Ecopetrol 27 Mart'ta Edwin Palma'yı işten çıkardı. Şirket işten çıkarma kararını, Palma'nın şirket yöneticilerinin maaşlarını gösteren rakamları sosyal ağlarda yayımlamasından sonra aldı. Bu rakamlar zaten medyada dolaşıyordu. Rakamlar, bazı Ecopetrol yöneticilerine ayda 60 milyon pesoya varan maaş ödendiğini gösteriyordu. Oysa binlerce Kolombiyalı aile 644.000 peso aylık asgari ücretle geçinmek zorunda.

Jyrki Raina, Ecopetrol'a, Palma'nın derhal işe iadesini isteyen bir mektup yazdı. IndustriALL genel sekreteri, şirketin uyguladığı önlemin, Ecopetrol üst yöneticilerinin yasaya aykırı işlerini ve yolsuzluklarını açıklayan sendika yöneticisinin sesini kısma girişimi olduğu kanısında. Raina, ayrıca, işten çıkarmanın ulusal ve uluslararası kuralları, özellikle ILO'nun sendika özgürlüğü ve örgütlenme hakkı ile ilgili 87 nolu sözleşmesini ihlal ettiğini vurguluyor. 

IndustriALL maden ve enerji sektörlerindeki işçilerin haklarını savunma mücadelesini destekliyor, Palma'nın işe iadesini ve USO üyelerinin temel sendikal haklarına yönelik saldırılara son verilmesini talep ediyor.