• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL küresel sözleşmelerde çıtayı yükseltiyor

IndustriALL Küresel Sendika, çokuluslu şirketlerin faaliyetlerinin her aşamasında sendika ve işçi haklarını daha etkin bir şekilde korumak için, küresel çerçeve sözleşmelerin standartlarını yükseltiyor.

09.02.2015

Aralık 2014'te Tunus'ta yapılan IndustriALL Yönetim Kurulu'nda yeni Küresel Çerçeve Sözleşme İlkeleri kabul edildi.

Yeni ilkeler, çokuluslu şirketlerin tedarik zincirlerinde işçilerin haklarını korumaya yönelik küresel sözleşmelerin müzakeresi, içeriği ve uygulanmasıyla ilgili standartları yükseltiyor.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina bu konuda şöyle dedi:

“IndustriALL, küresel çerçeve sözleşmelerin çokuluslu şirketler ile onların iştiraklerinde sendikal örgütlenme ve çalışma ilişkileri bakımından önemli araçlar olduğu kanısındadır. Öngördüğümüz ilkeler, Ocak'ta Davos'ta Total'la imzalanan küresel çerçeve sözleşmenin gösterdiği gibi, daha güçlü sözleşmelere olanak sağlayacaktır.”

Yeni ilkelere göre, küresel çerçeve sözleşmeler:

istisnasız, dünyanın her yerindeki tüm şirket faaliyetlerini kapsamalıdır;
ilgili çokuluslu şirketin tedarikçi ve taşeron firmalarının bu standartları benimsediği konusunda kesin ve açık bir taahhüt içermelidir;
şirketin sendikalara olumlu davranacağı, bütün sendika karşıtı faaliyetlerden kaçınacağı ve işçilerin bir sendikal örgüte katılması, üye kalması veya üyelikten ayrılmasıyla ilgili olarak kesinlikle tarafsız kalacağı konusunda taahhüt güvencesi içermelidir;
sendika temsilcilerinin işyerine makul bir şekilde girebileceği konusunda açık bir hüküm içermelidir;
uygulama ve uygulamanın sağlanması konusunda etkin bir mekanizma ve bağlayıcı uyuşmazlık çözümü konusunda usul kuralları içermelidir.

Küresel çerçeve sözleşme, aşağıda belirtilen ILO sözleşmelerinde yer alan hakların tanındığı konusunda açık hükümler içermelidir:

Sendika ve Toplu Sözleşme Özgürlüğü (87 ve 98 sayılı sözleşmeler);
Ayırımcılık (100 ve 111 sayılı sözleşmeler);
Zorunlu Çalışma (29 ve 105 sayılı sözleşmeler);
Çocuk İşçiliği (138 ve 182 sayılı sözleşmeler).

Ayrıca, küresel çerçeve sözleşmeler, ilgili çokuluslu şirketin işletmelerindeki sendikalı işçilerin çoğunluğunu temsil eden IndustriALL üyesi sendikalar tarafından onaylanmalıdır.

Bir küresel çerçeve sözleşme imzalanınca, kararlaştırılmış dillere çevrilmeli ve şirketle doğrudan veya dolaylı çalışma ilişkisi olan herkesin kullanımına sunulmalıdır. IndustriALL'un çeşitli sektörlerde 10 milyon işçiyi kapsayan 44 çokuluslu şirketle küresel çerçeve sözleşmesi vardır.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika