• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu'ndan Açıklama:

İŞÇİ CİNAYETLERİ KATLİAMLARA DÖNÜŞEREK DEVAM EDİYOR

6 Eylül akşam saat 19:30 civarında  Mecidiyeköy'de devam eden Torunlar İnşaatı'nda  Alimak denilen  asansörün içinde bulunan işçilerle beraber yere düşmesi ile 10 işçi hayatını kaybetti. Yaşanan katliamın ardından Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu adına Mustafa Öztaşkın bir açıklama yaptı.

08.09.2014

Petrol-İş Sendikası yönetim kurulu tarafından basına ve kamuoyuna yönelik yapılan açıklamanın tam metni aşağıdadır:

İşçi cinayetleri toplu katliamlara dönüşerek devam ediyor. Soma katliamın izleri daha hafızalarımızda tazeliğini koruyorken, yaralar sarılmamış sorumluları cezalandırılmamışken   bir diğer katliam haberi de inşaat sektöründen geldi.

6 Eylül akşamı saat 19:30 civarında  Mecidiyeköy'de devam eden Torunlar İnşaatı'nda   asansörün rayından çıkması ve halatın kopmasıyla meydana gelen  katliamda 10 işçi hayatını kaybetti.  Bu kaza da tedbirsizliğin,  denetimsizliğin, işçi hayatını  önemsememin  bedeli oldu.

Yıllardır sadece inşaat sektörünün büyümesine bağlı ekonomi politikası izleyen imalat sektörünü gözardı eden, hükümet aynı zamanda bu alanları denetimsiz bırakarak işçi ölümlerine davetiye çıkarıyor.  2012 yılında çıkartılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın hükümlerinin uygulanmadığı sektörde, fatura ölen işçilere  ya da ikinci, üçüncü derecede sorumlulara çıkartılmaya çalışılıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre son  sekiz ayda  1270 işçi hayatını kaybetti. Son yıllarda hızla büyüyen inşaat sektörü, işçi ölümlerinde de başı çekiyor. Bugüne kadar 272 inşaat ve yol işçisi hayatını kaybetti.

İnsaat işçileri, en örgütsüz işçi kesimini oluşturuyor. Bugün iş cinayetine kurban verdiğimiz 10 işçi kardeşimize yenilerinin eklenmemesi için, yaşanan bu cinayetin gerçek sorumluları ortaya çıkartılmalıdır. Biliyoruz ki, halen milyonlarca  işçi inşaatlarda ölümle yüz yüze çalışmaya devam ediyor. Bu iş yerlerinde bir an önce denetimlerden geçmesi, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. 

Petrol-İş Sendikası olarak iş kazalarının ve iş cinayetlerinin sona ermesinin yolunun örgütlenmek, daha iyi örgütlenmekten ve birlikte hareket etmekten geçtiğini biliyoruz. Sendikaların, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda bir araya gelerek, 6331 Sayılı yasa hükümlerinin uygulanması ve denetimi, yasaya işçi yararına yeni hükümlerin getirilmesi için ortak çalışmalar yapması gerekiyor. Çalışanların işçi sağlığı ve güvenliği için kendi öz güçlerinden, sendikalarından başka güvenecekleri  kimse, yapı ve kurum yoktur.

Katliamda ölen işçilerin ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

                                                                                     Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu adına
                                                                                     Mustafa Öztaşkın