• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçi olmak mücadele demek

Dünya İşçi Günü 1 Mayıs'a sayılı günler kala, DİSK'in Eylül 2011 verilerine göre işsiz sayısının 6 milyonu bulduğu Türkiye'de çalışanların durumu da iç açıcı değil.

16.04.2012

Dünya İşçi Günü 1 Mayıs'a sayılı günler kala, DİSK'in Eylül 2011 verilerine göre işsiz sayısının 6 milyonu bulduğu Türkiye'de çalışanların durumu da iç açıcı değil. Bir taraftan iş kazaları sonucu yaşamını yitiren işçilerin sayısı her gün artarken diğer taraftan işten atılan işçilerin haklarını geri almak için sürdürdükleri eylemler devam ediyor. İşçiler uğradıkları hak ihlallerine karşı birçok yerde direnişini sürdürüyor.

       İnşaat Mühendisleri Odası'nda (İMO) çalıştığı süre boyunca mobbinge uğrayan ve sonrasında da işten atılan Cansel Malatyalı'nın İMO'nun önünde başlattığı süresiz oturma eylemi 56 gündür devam ediyor.

       23 Şubat'tan bu yana Çapa ve Cerrahpaşa Hastanelerinde 196 sağlık işçisinin işten atılacağının duyulması üzerine direnişe geçen Çapa işçileri, direnişlerini sürdürüyor.

       İstanbul Halkalı'da bulunan Hey Tekstil'in işten attığı 420 işçi, 12 Şubat'ta fabrika önünde eylem yapıyor. Mersin'de Liman-İş üyesi Uğur-San işçileri hakları için 260 günü aşkın bir süredir direniyor.

       Esenyurt Çakmaklı'da bulunan MEPA fabrikasında sendikal örgütlenmeye giriştikleri için işten atılan 3 işçi, 8 Mart gününden beri fabrika önünde direnişte. 7

       Adana'da Amylum Nişasta fabrikasında çalışan Tek Gıda-İş üyesi 70 işçi grevde.

       Çerkezköy'de bulunan Trexta Tr adlı fabrikada, sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan 20'den fazla işçi oturma eyleminde. Fabrikada çalışan işçilerin yüzde 75'ini kadınlar oluşturuyor.

       Tek Gıda-İş'in 30 yıldır örgütlü olduğu Billur Tuz fabrikasında 54 işçinin işten çıkarılması üzerine başlayan eylem 2 Ocak'tan bu yana sürüyor.

       Kartal'da bulanan Elsin Tekstil firmasının işçileri aylardır maaşlarını alamayan işçiler gece gündüz makinelerin başında bekliyor.

       Esenyurt-Hadımköy'de Spica ve Arslanlı Tekstil'de, 201 Tin Aralık ayında 645 işçi işten atılınca haklarını almak için fabrikanın önünde oturma eylemi başlattı.

       Antep Şireci Tekstil'de işçiler, Ocak ayında yapılan düşük zamlara karşı iş bıraktı.

       Çorlu'da Polyplex Europa fabrikasının işçileri, sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılınca aylarca sürecek bir direnişe başladılar. Geçen ay, işten atılan ilk 5 işçinin davasından sonra, diğer 15 işçinin de davaları kazanımla sonuçlandı.

       Çankaya Belediyesi'ne bağlı Belde A.Ş. işçileri iş bırakarak sokağa çıktı.

Kaynak: Özgür Gündem Gazetesi