• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçiler ölür, üretim sürer!

08.09.2015

Gübre fabrikasındaki patlamada hayatını kaybeden Uğur Çavdar adlı işçinin ailesi, Vicdan Nöbeti’nde konuştu: Patlamadan sonra Uğur aranırken bile üretime devam ettiler!

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin aileleri, dün 43’üncü kez ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde bir araya geldi. İstanbul Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen nöbette konuşan işçi aileleri, bir kez daha adalet talep etti. Ailelere HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da destek verdi.

Bursa Gemlik Gübre Fabrikası’nda geçen temmuz ayında yaşanan iş cinayeti ile Soma davasının ele alındığı nöbette, Torunlar GYO’ya ait rezidans inşaatında bir yıl önce hayatını kaybeden 10 işçi de anıldı.

‘Tehlike varsa bildirin’

Nöbete, Bursa Gemlik Gübre Fabrikası’nda 19 Temmuz’da meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 32 yaşındaki işçi Uğur Çavdar’ın ailesi de katıldı. Oğlu Uğur Çavdar’ın öldüğü fabrikada 33 yıl çalıştığını söyleyen baba Ekrem Çavdar, “Fabrikanın her yerini karış karış biliyorum. İhmallerin olduğunu da gerekli önlemlerin alınmadığını da biliyorum. Suçlu kimse ortaya çıkarılmalı ve hukuk gerçek anlamda işlemeli” dedi. İşçilere de seslenen Çavdar, “Bulunduğunuz herhangi bir işyerinde bir tehlike varsa bunu yetkililere bildirin. İşin sonunda işinizi kaybetseniz bile, bir kardeşinizi kaybetmemiş olacaksınız” diye konuştu.

Uğur Çavdar’ın kardeşi Abdullah Çavdar ise 2004 yılında özelleştirilmesinin ardından fabrikada hiç denetim yapılmadığını, patlama sonrasında abisi Uğur Çavdar’ın arandığı esnada bile amonyak fabrikasında üretime devam edildiğini anlattı.

Soma davası

Nöbette, ağustos ayında üçüncü blok duruşması görülen Soma Katliamı davası da ele alındı. İşçi ailelerinin avukatlarından Berrin Demir, davanın bu duruşmasında, tutuklu tutuksuz tüm sanıkların Soma Holding’den maaşlarını almaya devam ettiğinin ortaya çıktığına dikkat çekti.

Soma Holding’in, işçileri açlıkla, işsizlikle kendince terbiye etmek istediğini belirten Demir, “İşçiler parayla susturulmak isteniyor, ama buna rağmen söylenen yalanlar duruşmalarda tek tek ortaya çıkıyor” dedi.

Kaynak: BirGün Gazetesi

http://www.birgun.net/haber-detay/isciler-olur-uretim-surer-88655.html