İSİG Kadın Meclisi Isparta’da yaşanan iş cinayetinin peşinde

04.12.2014

TRAFİK KAZASI DEĞİL İŞ CİNAYETİ

İSİG Kadın Meclisi, Petrol-İş Sendikası ve CHP Akşehir İlçe Örgütü’nün desteğiyle 27-29 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği inceleme ziyaretinin sonucunu bir raporla kamuoyuna duyurdu.

Raporun hemen başında yaşananların trafik kazası olarak üstünün örtülmek istendiğine dikkat çeken heyet, “Biz biliyoruz ki ulaşım da iş sürecinin bir parçasıdır. Burada yaşanan iş cinayetinden başka bir şey değildir” vurgusuyla inceleme sonrası tavrını netleştiriyor. Mevsimlik tarım işçilerinin sadece trafik kazalarında ve toplu ölümler olduğu zaman gündeme geldiğini belirten İSİG kadın meclisi, “Bu konu bir bütün olarak incelenmeli ve arkasındaki sosyo-ekonomik etmenler dikkate alınmalıdır.” diyor.

BÜTÜN YÜK KADININ OMUZLARINDA

Raporda asıl ezilenin kadın olduğuna dikkat çekilerek, “Kadın işçileri tarım işçiliğine iten nedenlerin temelinde erkeklerin çalışmaması ve kadınların fabrikalarda asgari ücreti dahi alamaması yatıyor. Kadın ve erkek işçiler arasında ücret eşitsizliği var. Kadınlar sigortasız ve güvencesiz çalışmaya itiliyor ve evin geçimi kadın üzerinden sağlanıyor.” ifadelerine yer verildi.

ARABALARA KENDİ RIZALARIYLA BİNİYORLAR

Tarımda her yerde olduğu gibi Akşehir’de de cinsiyetçi iş bölümünün olduğunun görüldüğü aktarılan raporda, “üretimde ve yeniden üretimde tüm yükün kadının sırtına bindiği”nin altı çiziliyor. Raporda, bölgede görüşülen birkaç işvereninin ise “o arabaya kendi rızaları ile biniyorlar, jandarmayı kendi isteği ile kandırıyorlar” derken, bir dayıbaşının “ben de dayıbaşılık yapıyorum ama benim arabam yok” diye kendilerini savunduğu belirtildi.

NE YAPMALI?

Raporda yaşanan durumun nedenlerinden birisi olarak ailelerde kaza, kader ve tevekkül anlayışının yaygın olması ifade edilirken, koşulların düzeltilmesine yönelik de bazı öneriler getiriliyor. Buna göre öneriler şu şekilde sıralanıyor:

Mevsimlik gezici ve geçici tarım işçilerinin, İş Kanunu kapsamına alınmalı.
    Bağımsız, kadın örgütlerinden ve sendikalardan, mevsimlik işçi derneklerinden insanların bir araya gelerek, bir denetim ve raporlama mekanizması kurulmalı.
    Mevsimlik gezici ve geçici tarım işçiliği kadın işçiliği olarak tanımlanmalı.
    Kadınların bakım sorumluluğunun hafifletilmesi için küçük çocuklar için çalışılan tarlaların yakınlarında bakım merkezlerinin, okul çağındaki çocuklar içinde telafi eğitim merkezleri açılmalı.
    İşçilerin barınma, yemek, temizlik gibi ihtiyaçları için gerekli alanların işverenler ve belediyelerin ortaklığında kurulması sağlanmalı ve hizmetlerin ücretsiz verilmesi sağlanmalı.
    Dayıbaşılık/elçilik gibi aracılık faaliyetlerinin ortadan kalkması için işçi ile işvereni bir araya getirebilecek, kolay ulaşılabilir ve şeffaf işleyen bir sistemin kurulmalı.
    Taşınma sorunun halledilmesi için mevsimlik işçiliğin yaygın olduğu zaman diliminde, bedava, sağlıklı taşınma hizmeti verilmeli.
    Herkes için eşit ve insanca yaşanabilir bir asgari ücret güvence altına alınmalı.

Kaynak:dokuz8haber