• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İspanya'da genel grev başladı

İspanya'da hükümetin "işsizliği azaltma" söylemi ile hazırladığı önlem paketine karşı emekçiler greve gitti.

30.03.2012

 

İspanya'da yüzde 20'lere kadar yükselen işsizlik oranlarına karşı hükümet, faturayı yine emekçilere kesmenin peşinde. Pakete karşı emekçiler genel grev ilan etti ve İspanya meydanlarını doldurdu.

Grev kararı ile ülke çapında karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımında ciddi aksamalar yaşandı. Yerel tren ve otobüs seferlerinde yüzde 67'lik grev katılımı sağlanırken, her 10 uçaktan yalnızca birisi havalandı.
 

Grevdeki Ulaşım Emekçileri Sendikası'ndan yapılan açıklamada eylemlerin, işçi-işveren ilişkilerindeki eşitsizliğin artırılmasına karşı bir uyarı olduğu belirtildi. Sendikalar, paketin geri çekilmemesi durumunda eylemlerin dozunun artırılacağını da açıkladı.

Başbakan Mariano Rajoy ise milyarlarca euro tasarruf sağlayacak paketi yarn kamuoyuna açıklayacak. Rajoy, önlemlerin istihdam sağlayacağına inandığını söyledi.

Paket ne götürecek?
Pakete göre toplu işten çıkarmaların önü açılacak. Sabit sözleşmeli bir işçinin işten çıkarılması halinde tazminat olarak yıl başına 45 iş günü ve maksimum 42 aylık maaş verilirken, reform paketinde bu, yılda 33 iş günü ve maksimum 24 ay maaşa indiriliyor. Paket, ücretlerin düşürülmesi, istihdam koşullarında belirsizlik, zorunlu formasyon gibi sendikaların "ülke demokrasi tarihinde işçi haklarına vurulmuş en büyük darbe” olarak nitelendirdiği maddeler de içermekte.

Kaynak: www.sendika.org