• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'İşsizlik 2012'de yeniden çift haneli olur'

İktisatçı Mustafa Sönmez, bugün açıklanan yüzde 9.1'lik işsizlik oranı ve azalan bütçe açığının kalıcı olmadığını belirterek, "Ekonominin küçülmesi ile beraber hem işsizlik artar hem de bütçe açığı" dedi.

16.01.2012

Bugün açıklanan işsizlik oranları ve bütçe açığını değerlendiren ekonomist yazar Mustafa Sönmez, her ikisinin de kalıcı olmadığını belirtti. Yüzde 9.1'lik işsizlik oranının mevsimsel etkilerine dikkat çeken Sönmez, Kasım ve Aralık'ta işsizlik oranının yeniden çift haneli olmasını bekliyor. Bütçe açığındaki azalmayı da özellikle ithalat nedeniyle vergi gelirleri devam ederken, sosyal harcamaların azalmasına bağlayan Sönmez'e göre, ekonomi küçüldükçe bütçe açığı da artacak.

'TARIMDA HİLE-HURDA VAR'

Sönmez, yaratılmış görülen istihdamın 3'te birinden fazlasının tarımda yaratılmış gibi gösterildiğini belirtti ve ekledi: "Halbuki tarımda büyüme yok. Orada açıklanamayan, kendilerinin de açıklamadığı bir hile-hurda var."

Tarım dışında imalat sanayinde artış olmadığını belirten Sönmez, istihdam artışının daha çok hizmet sektöründe olduğunu söyledi. Sönmez, "Onların bir kısmı turizm, inşaat gibi mevsimsel işlerle ilgili. Ama Ekim verileri olduğu için orada da yavaş yavaş istihdam azalması lazım. Daha çok ticaret sektöründe, kısmen mali sektörde, eğitim sezonu olduğu için eğitimde istihdam artışları oluyor. Ama esas olarak imalat sanayinde kayda değer bir istihdam artışı göremiyoruz" diye konuştu.

KASIM-ARALIK'TA İŞSİZLİK ÇİFT HANELİ OLUR

Bugün açıklanan tek haneli işsizlik oranının, Ekim dönemine ait bir durum olduğuna dikkat çeken Sönmez, ekonominin Kasım ve Aralık'ta yavaşlamaya başladığını hatırlattı. Mustafa Sönmez, Kasım ve Aralık'ta resmi işsizlikte yüzde 10'a doğru bir başlayabileceğini söyledi.

Sönmez, ekonomid daralma öngörüldüğü, hükümetin de büyüme hedefini yüzde 4 olarak açıkladığını hatırlatarak, IMF'nin yüzde 2, bazı yatırım bankalarının 0 büyüme beklediğini kaydetti. Sönmez, "Ekonomi daraldığı takdirde ister istemez istihdam da düşer. Belli işten çıkarmalar olur, yeni işe almalar azalır. Dolayısıyla 2012 yılında bu rakamın yeniden çift haneli olma ihtimali yüksek" dedi.

2012'DE BÜTÇE AÇIĞI DA ARTAR

Bugün açıklanan bütçe açığına da değinen Sönmez, "Muhtevaya bakmak lazım" dedi ve ekledi: "Vergi ayağında ve harcama ayağında eşitsizlik var. Vergi ayağında dolaylı vergiler 3'te 2'lik bir büyüklük taşıyor ve esas bütçenin denk bütçe ya da fazla açık veren bir bütçe olmasının hızı buradadır."

Ekonominin henüz yeterince soğumadığını, ithalatın devam ettiğini ifade eden Sönmez, şöyle devam etti: "İthalattan alınan KDV nedeniyle iç talep hala soğumuş değil. ÖTV ve KDV'ler, vergi tahsilatını yüksek seyrettiriyor. Buna karşılık harcama ayağında sanayi yatırımı, enerji yatırımı yapılmıyor. Kamunun varsa yoksa karayolları ayağı var. Yatırımcı değil kamu. Diğer sosyal harcamalar epey kısıldı; eğitim, sağlık, adalet gibi bütçeler de daraldı. Faizler de düşük seyrettiği için faiz harcamaları da düşük oluyor. Böylece ortaya fazla açık vermeyen bir bütçe çıkıyor."

Ekonomi küçüldüğü takdirde dolaylı vergilerin tahsilatının da küçüleceğini, tüketim azalacağı için, tüketim vergilerinin de azalacağını kaydeden Mustafa Sönmez, "Bu da bence kalıcı bir durum değil. Ekonominin küçülmesi ile beraber hem işsizlik artar hem de bütçe açığı" dedi.

Kaynak: www.emekdunyasi.net