• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mevsimsellikten arınmış rakamlara bakmak lazım

İşsizlik verilerinde gözden kaçanlar

Resmi rakamlara göre işsizlik oranı Mayıs döneminde yüzde 8.2 düştü. Bu, 2001 krizinden bu yana en düşük düzey. Uzmanlara göre; işsizlik verilerin düşmesi mevsimsel etkilerden. Dikkat çekici bir veri de inşaat sektöründen. Sanayide istihdam düşerken inşaata artış dikkat çekiyor.

15.08.2012

İSTANBUL- Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, işsizlik oranı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puan azalarak yüzde 8.2'ye geriledi.

Nisan döneminde işsizlik yüzde 9 düzeyindeydi. İşsizlik oranı 2001’in üçüncü çeyreğinde yüzde 7.8’di.

2.2 MİLYON İŞSİZ

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 278 bin kişi azalarak 2 milyon 272 bin kişiye düştü. Mevcut işsizlerin yüzde 14.3’ünü (325 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.

Tarımdışı işsizlik oranı aynı dönemde yüzde 12'den yüzde 10.4'e gerilerken, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise yüzde 50.5'te sabit kaldı.

KENTSEL İŞSİZLİK YÜZDE 10

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1.5 puanlık azalışla yüzde 10.1, kırsal yerlerde ise 0.9 puanlık azalışla yüzde 4.5 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 49.8, istihdam oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 45.3, işsizlik oranı ise herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti.

''İŞSİZLİK VERİLERİNDE CİDDİ MEVSİMSEL ETKİ VAR''

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) Direktörü Seyfettin Gürsel, açıklanan mayıs dönemi işsizlik verilerinde ciddi bir mevsimsel etki olduğunu söyledi.

BETAM Direktörü  Seyfettin Gürsel ''Verilerde ciddi bir mevsimsel etki var. Yaz aylarına doğru doğal olarak istihdam artar işsizlik düşer. Esas mevsim etkisinden arındırılmış veriye bakmamız gerekir. Orada da yatay bir seyir var ve işsizlik aslında yaklaşık yüzde 9 oranında'' dedi.

Gürsel, sözlerine şöyle devam etti:  ''Geçen yıla kıyasla ekonominin büyümesinin düştüğü kesin, ama büyümede düşüş olsa bile bunun ekonomik verilere olan yansıması gecikmeli olacaktır. Aslında oran sürpriz değil. Mevsimsellikten arındırılmış verilere baktığımız zaman, sanayide az da olsa bir büyüme var. Fakat bu daha çok ağırlıklı olarak verimlilik artışlarından kaynaklanıyor. En çok inşaat ve hizmet sektörleri istihdam yaratmaya devam ediyor. İkinci çeyrekte iç talepte de bir canlanma var. Ekonomideki yavaşlamanın etkileri daha sonraları görülecektir.''

TARIM DIŞI İŞGÜCÜ PİYASASINDA YATAY SEYİR

BETAM'ın araştırmasına göre; mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlar, tarım dışı işsizliğin Mayıs 2012 döneminde yüzde 11,2 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Hem toplam işsizliğin hem tarım dışı işsizliğin yatay seyrettiği görülüyor.

BETAM, "Kariyer.net verilerine dayanarak bu yatay seyrin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. Sektörel ayrımda ise sanayide istihdam kayıpları, hizmetlerde ve inşaat ise istihdam artışları kaydedildiği gözlemleniyor."

TARIM DIŞI İŞSİZLİKTE DÜŞÜŞ YOK

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Mayıs döneminde Nisan dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücü 66 bin artarak 20 milyon 961 bine ulaştı.  Tarım dışı istihdam ise 71 binlik bir artışla 18 milyon 618 bine ulaşmıştır. Bu gelişmeler sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 5 bin azalmış, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11,2 seviyesinde kaldı. Tarım dışı işsizlik oranının Aralık 2011’den beri yatay seyretmekte olduğu göze çarpıyor.

SANAYİDE AZALMA İNŞAATTA ARTIŞ

BETAM'în araştırmasında dikkat çeken bir nokta daha var.  Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel verilere göre Mayıs 2012 döneminde istihdam sanayide 20 bin azalmış, buna karşın hizmetlerde 34 bin, inşaatta ise 73 bin arttı. 1 Nisan 2012 döneminde de inşaat istihdamı 93 bin artmıştı. İnşaat sektörünün tarım dışı istihdamdaki payının küçük olmasına rağmen  son iki dönemde toplam 150 binin üzerinde istihdam yaratmış olması dikkat çekici.

Kaynak: Yurt Gazetesi