• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşten Atılanlar İçin Üretim Durdu

09.09.2015

TÜRK-İş'e bağlı Tekgıda-İş Sendikası, örgütlendikleri IFF Fabrikasında yaşanan işten çıkarmalar üzerine önceki gün iş bıraktı.

Kocaeli'de Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ABD'li aroma üreticisi International Flavors & Fragrances (IFF) Fabrikası'nda çalışan 160 işçiden 140'ı Tekgıda-İş Sendikası'na üye oldu. Sendika işyerinde toplusözleşme yapmak için gerekli olan çoğunluğu sağlayınca Çalışma Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık sendikanın işyerinde çoğunluğu sağladığını taraflara bildirdi ancak işveren yetki tespitine itiraz etti. Bu süreçte bir işçi de işten çıkarıldı. Yaşananlara rağmen işveren toplusözleşme masasına davet edildi ancak sendikaya geri dönüş olmadı. İşveren, sendika üyesi olmayan veya üyelikten istifa eden işçilere hakaret, tehdit, baskı yapıldığı iddiasıyla 2 işçiyi daha işten attı. Bunun üzerine sendika önceki gün iş bıraktı.

İşten atılan işçiler fabrika önüne çadır kurdu ancak bundan rahatsız olan işveren Gebze Emniyeti'ne şikayette bulundu. Bunun üzerine fabrika önüne gelen Emniyet mensupları kendilerini ilgilendiren bir durum olmadığını belirterek geri gitti. İşten atılan 3 işçi sağanak yağmur altında direnişi sürdürürken, fabrika içindeki arkadaşlan da tezgahların başında oturdu. Aydınlık'a konuşan Tekgıda-İş Örgütlenme Sorumlusu Yunus Durdu, atılan işçiler işe geri alınıncaya, işveren toplusözleşme masasına oturuncaya kadar işbaşı yapmayacaklarını söyledi.

 
 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi