• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İtalya'da metal işçilerinin ülke çapındaki grevi

İtalya'da metal işçileri 20 Nisan'da ülke çapında dört saatlik kitlesel bir grev yaptı.

22.04.2016

IndistriALL üyesi İtalyan sendikaları Fim, Fiom ve Uilm'ye göre, ülke çapındaki ortalama katılım oranı yüzde 75'i geçti. Birçok fabrika ve büroda tüm çalışmalar durdu. Bütün İtalya'da yaklaşık 100 büyük meydanda mitingler düzenlendi.

En başarılı eylemlerden biri, İtalya Metal İşverenleri Federasyonu başkanının Reggio Emilia kentindeki şirketi Comer Industries'de gerçekleşti. 430 işçinin yüzde 90 kadarı greve çıktı. Metal işverenleri örgütü genel müdürünün Floransa'daki şirketi GE Oil & Gas'da ise işçilerin yüzde 70'i greve katıldı.

Grev, metal işçilerinin işkolu sözleşmesinin yenilenmesiyle ilgili müzakereleri desteklemeyi hedefliyordu. Sendikalar işçilerin taleplerini şirket yönetimlerinin yanıtlamasını bekliyor. 

Fim genel sekreteri Marco Bentivoglio Napoli'deki mitingden sonra şöyle dedi: "Greve katılanların sayısı, Metal İşverenleri Federasyonu başkanı Fabio Storchi'nin tahminlerini yalanlıyor. İşçiler, bir değişime ihtiyacımız olduğunun, hiç kimseyi sokak ortasında bırakmayan çığır açıcı bir sözleşmeye ihtiyacımız olduğunun farkına vardılar. Metal İşverenleri Federasyonu bizlere meydan okudu ve bugün cevabını verdik. Metal işverenlerine düşen, hemen bu gece müzakerelere başlamak ve bir sözleşme bağıtlamaktır."

Fiom genel sekreteri Maurizio Landini Milano'daki sanayicilerin meslek kuruluşunun önünde yaptığı konuşmada şöyle dedi: "Ülke ekonomisine yeniden işleyiş kazandırma zamanı geldi. Grevin başarısı, metal işçilerinin hakları olan ulusal toplu sözleşmenin yenilenmesini nasıl istediklerini gösteriyor. Metal İşverenleri Federasyonu yarın müzakerelere başlamalıdır. Şimdi ülkenin ihtiyacı olmayan bir çatışmanın sorumluluğunu üstlenmek istemiyorum."

Reggio Emilia Sanayiciler Birliği'nin önündeki mitingde konuşan Rocco Palombella ise şöyle dedi: "Metal İşverenleri Federasyonu, sözleşme teklifini değiştir, ücretlerden başla ve en kısa sürede bizi müzakere masasına çağır. Metal işverenlerinin yöneticilerinin sektördeki bir milyon altı yüz bin işçiyi farklı tekliflerle ve aynı şekilde farklı maaş artışlarıyla bölme önerisi kabul edilemez."

IndustriALL Küresel Sendika genel sekreteri Jyrki Raina, İtalyan işçilerine destek mektubunda şöyle dedi:

“IndustriALL Küresel Sendika taleplerinizi tümüyle destekliyor. İşverenlerin teklifi müzakereyi sadece şirket düzeyiyle ya da yerel düzeyle sınırlı tutuyor ve geçici ve taşeron işçilerinin haklarını kısıtlıyor.”