• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kadın Emeği Platformu, Isparta Yalvaç'ta hayatını kaybeden kadın tarım işçileri için eylem gerçekleştirdi

10.11.2014

Kadın Emeği Platformu, iş cinayetinde ölen kadınlar için İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi. Bugün saat 12.00'deki eylemde “Evde, işte, sokakta ölmek istemiyoruz!” pankartı açıldı ve taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.

“İş cinayetlerine kurban giden, kayıtdışı, güvencesiz çalıştırılan kadınlar için buradayız” denilen eylemde basın açıklamasını İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nden Neslihan Karatepe okudu. “Yalvaç'ta kadınlar trafiğe değil iş cinayetine kurban gitti” diyerek açıklamaya başlayan Kartepe, 27 kişilik araçta 45 kişinin yaralandığına dikkat çekti.

'Katliamla kölelik görünür oluyor'

Resmi kayıtlara trafik kazası olarak geçmesine değinen Karatepe, daha önce de kadın işçilerin öldüğü benzer iş cinayetleri yaşandığını belirtti. 2005'te Bursa'daki, 2007'de Ceylanpınar'daki ve 2009'da İstanbul'daki örnekler aktarılan açıklamada şunlar vurgulandı: “2014'ün ilk 10 ayında 64'ü tarım emekçisi olmak üzere 101 kadın işçi hayatını kaybetti. İşçi cinayetine kurban giden kadınların tamamı güvencesiz ve güvenliksiz koşullarda ve ucuz işçi olarak emeği gasp edilerek çalışıyordu. Yalvaç'ta yaşanan cinayetle kadınlar ancak kendi ölümleri ile mevsimlik tarım işçisi kadınların içinde bulundukları insanlık dışı çalışma koşullarını görünür kılabildiler.”

“Kadınlar ölüyor devlet koruyor!”

Kadınların olduğu yerde çocuk işçilerin de bulunduğu gerçeğine dikkat çeken Karatepe, mevsimlik tarım işçiliğinde çocukların kullanılmasının da yaygın olduğunu vurguladı. Dayıbaşılık sistemiyle, zaten sefalet koşullarında çalıştırılan kadınların aldıkları paranın bir kısmının da böyle gasp edildiği “sömürünün bir diğer yüzü” sözleriyle yansıtıldı.

İş cinayetlerinde sorumluluğun kapitalist sistem ve hiçbir önlem almayan, eşitsiz çalışma koşullarını yaratan AKP iktidarı olduğu vurgulanarak açıklama bitirildi.

Eylemde “Evde, işte, sokakta ölmek istemiyoruz!”, “Yalvaçlı kadınlar yalnız değildir!”, “Kadınlar ölüyor devlet koruyor!” sloganları sıklıkla atıldı.

Açıklamanın okunmasının ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul