• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türkiye'de Kadının Durumu 2012 Raporu

Kadınlar ya evkadını ya da güvencesiz çalışan

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü 2012 Kadının Durumu Raporunu yayımlandı. Rapora göre Türkiye'de istihdamda bulunan kadın oranı düşüyor. Kadınlar çalıştıklarında kentlerde güvencesiz işler, tarımda ücretsiz aile işçiliği onları bekliyor. 

18.04.2012

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce hazırlanan Türkiye'de Kadının Durumu 2012 Raporu'na göre kadınların istihdama katılım oranı gittikçe düşüyor.

2011 yılı itibariyle tarımda çalışan kadınların sayısı hala kentte çalışanların sayısından fazla. Kentte kadınların yüzde 24,8'i istihdama katılırken kırsal alanda bu oran yüzde 37,5 civarında seyrediyor.

Türkiye genelinde kadınların istihdamı yüzde 25,6 iken kadın işsizliği yüzde 11,3 civarında bulunuyor.

Ücretsiz aile işçisi

Rapor Türkiye'de yaşayan 100 kadından 61.2'sinin ev kadını olduğunu gösteriyor. İstihdama katılan kadınların yüzde 42.2'si tarım sektöründe, yüzde 42, 6 hizmet sektöründe, yüzde 15,2'si ise sanayide çalışıyor. İmalat sanayinde çalışan kadınların sayısı giderek azalırken tekstil, gıda ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörler için kadınlar hala tercih edilen işgücü konumundalar.

Ama tüm sektörlerde kadınlar özellikle kayıt dışı işlerde ve güvencesiz olarak çalışıyorlar. İstihdamda yer alan 100 kadından 57, 8'i herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı değiller. Türkiye'de özellikle tarımda kadınların ücretsiz aile işçisi olarak çalıştırılma durumu devam ediyor. 2011 yılında kayıtdışı olarak ücretsiz aile işçisi konumunda tarımsal faaliyetlerle uğraşanların yüzde 19,5'ini erkekler oluştururken, kadınlar için bu oran yüzde 80,5 civarında seyrediyor. 

Kaynak: Petrol-İş Kadın Servisi