• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kadınların Yüzde 96'sı Kayıt Dışı

17.12.2014

Tarım sektöründe istihdam edilenlerin yarısını oluşturan kadınların neredeyse tamamı kayıt dışı ve sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılıyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarım sektöründe kayıt dışı çalışmanın özellikle kadın işçiler arasında çok yaygın olduğunu belirterek, "Tarımda çalışan kadınların yaklaşık yüzde 96'sı kayıt dışı. Bu rakam, tarım sektöründeki kadınların her türlü sosyal güvenceden yoksun olduğunu gösteriyor" görüşünü dile getirdi.

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın eylül ayı itibarıyla tarım sektöründe 5 milyon 625 kişi istihdam ediliyor. Çalışanların 2 milyon 954 binini erkekler, 2 milyon 671 binini kadınlar oluşturuyor.

Tarımda çalışanların 2 milyon 751'ini ücretsiz aile işçisi, 2 milyon 172 bini kendi hesabma, 650 bini ücretli veya yevmiyeli, 52 bini işveren olarak istihdama katılıyor. Tanm sektöründe çalışanların yüzde 83.9'u kayıt dışı istihdam ediliyor. Bu oran toplam çalışanların 4 milyon 721 binine karşılık geliyor. Tarımda çalışan 2 milyon 671 bin kadının, 2 milyon 561 bini kayıt dışı ve sosyal güvenceden yoksun bir şekilde görev yapıyor.

 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi