• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamu emekçileri bu yasayı istemiyor!

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları yasasındaki değişikliklerle ilgili yasa tasarısında sendikal haklar anlamında ileri bir düzenlemeden söz etmek mümkün değil. Tam tersine, daha da geri maddelere yer veriliyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine başlanan tasarıya karşı KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen sokaklara çıktı. Meclise yürümek isteyen kamu emekçilerine polis engel oldu.

26.01.2012

İlk olarak Memur-Sen’in yürüyüşünü engelleyen polis, KESK üyelerine ise biber gazıyla müdahale etti. Kamu-Sen de basın açıklaması ile tasarıya tepki gösterdi.

KESK YİNE SOKAKLARDA

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa tasarısında son sözü yine hükümetin vermesini sağlayacak olan düzenlemelere karşı kamu emekçileri yine sokaklara çıktı. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine başlanılan tasarıya karşı eylemler düzenleyen KESK, tasarının bu haliyle yasalaşmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

ANKARA’DA POLİS SALDIRISI

KESK üyeleri de 4688 Sayılı Yasa’da yapılmak istenen değişiklikleri protesto etmek için Meclis önüne yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, biber gazıyla müdahale etti.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlayan 4688 Sayılı Yasa’ya ilişkin tepkilerini göstermek için Kızılay YKM önünde toplanan KESK üyesi kamu emekçileri, basın açıklaması yapmak üzere Meclis önünde yürümek istedi. Polis Milli Müdafaa Caddesi’nde barikat kurarak emekçilerin yürümesine engel oldu. KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün polisle görüşmesi de sonuç getirmedi.

Yürümekte ısrar eden emekçilere polis biber gazıyla müdahale etti. Aralarında sendika başkanları ve konfederasyon yöneticilerinin de olduğu çok sayıda emekçi gazdan etkilendi. KESK’liler, bir süre oturma eylemi yaparak durumu protesto ettiler. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, hiçbir baskı ve yasağın mücadelelerini engelleyeceğini belirterek, yasanın bu haliyle Meclis’ten geçmemesi için işyerlerinde ve alanlarda mücadele edeceklerini söyledi.

YASAKÇI MANTIK

KESK İzmir Şubeler Platformu, AKP Hükümeti’nin, sendikalarla ilgili yasa tasarısını protesto etmek için Konak Eskisümerbank önünden İZSU önüne yürüyüş, ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Kıyaseddin Yasa, Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi yaklaşık üç ay bekletildikten sonra onaylanarak TBMM Başkanlığı’na gönderilen yasa tasarısında hedeflenen düzenlemelerin KESK’i bir kez daha haklı çıkardığını ifade etti. Yasa, hemen her alanda özgürlükleri kısıtlamayı hedefleyen yasa tasarısının özünde tamamen yasakçı bir mantığın olduğunu dile getirdi. KESK Malatya Şubeler Platformu da tasarıyı Malatya postanesi  önüne yürüyerek  protesto etti. Basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur yaptı.

OPLU GÖRÜŞMEDEN GERİ

KESK Adana Şubeler Platformu İnönü parkında bir araya gelerek “Toplu sözleşme hakkımız engellemez” sloganı attı. Basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel,  kamu emekçilerinin toplusözleşme hakkında gereğinin yapılacağına dair söz verenlerin takiyede sınır tanımadığını ifade etti. Tasarı ile toplu görüşmeden bile daha geride bir düzenleme getirilmek istendiğini belirten Yüksel, hizmet kolu toplu sözleşmelerine yer verilmeyen tasarı ile sendikaların varoluş gerekçesinin ortadan kaldırılmak istendiğine dikkat çekti. Yasa tasarısının, toplu sözleşmeyi sadece konfederasyonlarla yapılacak olan genel toplu sözleşmeler ile sınırlandığını vurgulayan Yüksel, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin de varlığını koruduğunu kaydetti.

Dersim’de ise KESK’e bağlı sendikalar Sanat Sokağında bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamayı yapan Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan, “Örgütlenmemizi kısıtlayan ve kazanımlarımızı yok sayan yasa değişikliğini kabul etmeyeceğiz” dedi. Mersin’de KESK’e bağlı sendikalar yasa tasarısına karşı eylem yaptı. Mersin KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen Mersin Şube Başkanı Recep Kara, Meclise sevk edilen tasarının baştan sona kandırma ve oyalamadan ibaret olduğunu kaydetti.

ANTALYA’DA ORTAK EYLEM

Yasa tasarısı ile belediyelerde toplusözleşme imzalanmasının engellenecek olması Antalya’da iş kolunda örgütlü sendikaları bir araya getirdi.  Tüm Bel-Sen Antalya Şubesinin çağrısıyla gerçekleştirilen basın açıklamasına Bem-Bir Sen Şube Başkanı Durali Akca, Türk Yerel Hizmet-Sen Şube Başkanı Ergun Ekici ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, geçen hafta Ankara’da aynı işkolunda örgütlü sendikaların genel merkez yöneticilerinin gerçekleştirdiği birlikteliğe Antalya’dan da destek vermek için bir araya geldiklerini belirtti.

Üç sendikanın birçok belediyede yaptıkları toplusözleşmeleri yok sayan ve belediye işkolunda bir daha toplusözleşme yapılmasını yasaklayan bu tasarının hem anayasaya hem de uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ve yasalaştığı taktirde kamu emekçilerinin hayatında yıkıma yol açacağını belirten Karakurt, “Bu bir ekmek davasıdır, ekmeğimize ve geleceğimize sahip çıkma mücadelesine devam edeceğiz” dedi.

4688 PROTESTOLARI MECLİS ÖNÜNE TAŞINDI

Kamu-Sen ve Memur-Sen, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi başlayan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı’nı  Meclis önünde protesto etmek istedi. Meclis’e yürümek isteyen Memur-Sen’in eylemi polis tarafından engellenirken, Kamu-Sen ise Memur-Sen’e yönelik, “Bu sendikanınki timsah gözyaşlarıdır” dedi. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, toplu sözleşme yasası için “ucube” tanımlaması yaparak, Meclis’teki tasarı ile üçlü danışma kurulundaki tasarının farklı olduğuna dikkat çekti.

MEMUR- SEN’E MECLİS ENGELİ

Memur-Sen, 4688 sayılı yasada yapılacak değişikliği Meclis önünde protesto etmek istedi. Eylem polisin engellemesi ile Güvenpark’ta yapıldı.

Genel Merkez önünden Meclis’e yürüyerek protesto etmek isteyen Memur-Sen’liler “sorunlu yasa istemiyoruz”, “Ya masada sözleşme ya sahada restleşme” sloganları attılar. Meclis önüne gitmeleri engellenen Memur-Sen’liler Güvenpark’ta eylem yaptılar. Burada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hükümetin toplu sözleşmeyi  işlevsizleştirme gayreti olduğunu söyledi. Gündoğdu, grev ve siyaset hakkını alıncaya kadar  mücadele edeceklerini savundu.  

KAMU- SEN: ‘TASARI TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI’

Meclis Dikmen Kapısı’nda buluşan Kamu-Sen’liler, milyonlarca kamu görevlisi ve emeklinin 16 aydan beri beklediği tasarının tam bir hayal kırıklığı yarattığını vurguladılar. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, aylarca Meclis’e gönderilmeyen tasarının memurlardan köşe bucak kaçırıldığını belirtti. Toplu sözleşme adıyla “ucube” bir yapının oluşturulduğunu kaydeden Koncuk, tasarının son haline bakıldığında “sürecin baştan sona kandırma ve oyalamadan ibaret olduğunun ortaya çıktığını” söyledi.

Gelinen nokta hükümetin memurlarla toplu sözleşme yapmak istemediğinin anlaşıldığına dikkat çeken Koncuk, “Hükümet sadece kurduğu toplu sözleşme masasına figüran oyuncu arıyor” dedi. Hükümetin tarif ettiği türden sistemin dünyanın hiçbir yerinde “toplu sözleşme” olarak adlandırılamayacağını söyleyen Koncuk, “Tasarıyla bir konfederasyon dışındaki konfederasyonlara alınan kararlara itiraz yetkisi dahi verilmemiştir” dedi. Koncuk, Memur- Sen’in yaptığı eylem için de, “O sendikaya bakmayın. Onun döktüğü timsah göz yaşlarıdır” derken, Kamu-Sen olarak mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Kaynak: Evrensel/ Ankara