• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KESK üyeleri tasarıya karşı sokakta

KESK üyeleri, yasaklara rağmen sokaklara çıkarak 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı'nı protesto etti.

03.02.2012

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyeleri, Ankara, Adana, Mersin, Van ve İzmir'de AKP binalarına yürüyerek, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı'nı protesto etti.

ANKARA

 KESK üyeleri Ankara Valiliğinin yasağına rağmen kanun tasarısını protesto etmek için TBMM Dikmen Kapısı'na yürüdü. "Grevsiz toplu sözleşme, Toplu sözleşmesiz sendika olmaz" pankartı açan çok sayıda kamu emekçileri, sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Hükümet yasanı al başına çal" sloganları atarak Meclis'in önüne geldi.

TBMM Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, 12 Eylül rejimi ile "hesaplaşma" adı altında, askeri darbenin generallerinin yargı önüne çıkarılmaya hazırlanıldığı bir dönemden geçtiklerini, ancak böyle bir dönmede kamu emekçilerinin, işçilerin çalışma hayatına ilişkin yaptığı düzenlemelerin 12 Eylül zihniyetini geride bıraktığını kaydetti.

'YASA ALDATMANIN AÇIK BELGESİDİR'

Tombul, kayıt dışı çalışmanın, taşeronlaşmanın ve güvencesiz çalışma biçimlerinin AKP İktidarı'nın hazırladığı yasa tasarısıyla daha da yaygınlaşacağını belirterek, AKP hükümetinin sendikaları işlevsiz hale getirmek istediğini söyledi. Tombul, Anayasada kamu emekçilerine sözde toplu sözleşme hakkı tanıyan 12 Eylül referandumunun üzerinden 16 ay, Üçlü Danışma Kurulu toplantılarının üzerinden 6 ay, Yasa Taslağının Bakanlar Kurulu'na gönderilmesinin üzerinden tam 100 gün geçtiğini ifade ederek, "Bunca zamandır sendikal hak ve özgürlükleri genişleten bir yasa bekleyen 2 milyon kamu emekçisi bir kez daha aldatılmıştır. 23 Ocak 2012 Tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak TBMM Başkanlığına gönderilen 4688 Sayılı yasa tasarısı bu aldatmanın açık belgesidir" dedi.

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Tombul, yeni yasa tasarısı ile birlikte toplu görüşmeden bile daha geride bir düzenlemenin getirilmek istendiğinin altını çizerek, hizmet kolu toplu sözleşmelerine yer verilmeyen tasarı ile sendikaların taleplerinin yok sayıldığını, bu durumun ise sendikaların var oluş gerekçesini ortadan kaldıracağını kaydetti. Tombul, yeni yasa tasarısı ile yüzlerce belediye ile yapılan toplu sözleşmelerinin AİHM kararları ve uluslararası sözleşmelerin hiçe sayılarak yasaklanacağını ifade ederek, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sendikalar yasası ve toplu sözleşme düzeninin olmadığını vurguladı. Tombul, Meclis alt komisyonuna gelecek olan 4688 sayılı yasada değişiklikleri ön gören yasa tasarısına karşı mücadele edeceklerini ve yasa tasarısı komisyonlarda görüşülüp TBMM Genel Kuruluna sevk edildiğinde ise tüm engellemelere, baskılara rağmen müdahil olmaya devam edeceklerini ve Türkiye'nin her yerinde eylemlerini artırarak sürdüreceklerini kaydetti. Tombul, basın açıklamasından sonra bir gurup kamu emekçisi ile birlikte yasa tasarısı hakkında görüşlerini bildirmek için Meclis'e gideceklerini kaydetti.

İZMİR

İzmir'de Eski Sümerbank önünde bir araya gelen KESK Şubeler Platformu üyeleri, "Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz" pankartı ile AKP İzmir İl Başkanlığı'na yürüdü. "Kahrolsun AKP diktatörlüğü", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atan KESK'liler, grev haklarının teminat altına alınması, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, sendikalarının üyeleri adına toplu sözleşme yapmasına izin verilmesi gibi taleplerini dile getirdi. Grup adına AKP binası önünde konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, hükümetin 12 Eylül referandumunda sözünü verdiği sendikal hak ve özgürlükleri içeren yasa tasarısının aradan 16 ay geçmesine rağmen hazırlanmadığını belirterek, emekçilerin aldatıldığını ifade etti. Hükümetin hazırlayıp meclise sunduğu tasarının ise toplu görüşmelerdeki düzenlemelerde dahi geri olduğunu söyleyen Sağlam, grev, toplu sözleşme, örgütlenme özgürlüğü gibi konularda düzenlemeler yapılıncaya dek mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Sağlam, "Komisyonda görüşülen sonra TBMM Genel Kurulu'na sevk edilecek yasa sürecinin her aşamasını takip ederek, müdahil olmayı eylem ve etkinliklerimizi arttırarak sürdüreceğiz" diye konuştu.

 MERSİN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), tasarıya ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. SES Şube Başkanı ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Selman Günbat, 12 Eylül rejimi ile "hesaplaşma" adı altında, askeri darbenin generallerinin yargı önüne çıkarılmaya hazırlanıldığı bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek, böyle bir dönmede kamu emekçilerinin ve işçilerin çalışma hayatına ilişkin yapılmak istenen düzenlemelerin AKP iktidarının 12 Eylül zihniyetinin emek düşmanı karakteriyle herhangi bir sorununun olmadığını ifade etti. Günbat, "Yalanları teşhir etmeye, emekçilerin ihtiyaçları yerine hükümetin ihtiyaçlarını karşılayan evrensel sendikal hiçbir standardı ve kabulü olmayan sahte sendikalarla yapacağı toplu sözleşme adı altında kurmacayı reddediyoruz. Gerçek sınıf örgütleri hükümetlerin ve onun bürokrasisi üzerinden değil sınıf dinamiği üzerinden örgütlenmelidir" dedi.

ADANA

KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri, yasa tasarısına karşı Büyükşehir Belediyesi önünden Adana AKP il binasına kadar bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Burada açıklama yapan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, bu yasa tasarısının hak ve özgürlükleri yok saydığına dikkat çekerek, "Yıllardır verdiği fiili meşru mücadeleyle 'Hak verilmez alınır' ilkesini rehber edinen KESK'in, kamu emekçilerini kapı kulu olarak gören mevcut zihniyetin ürünü olan bu yasa tasarısına karşı direnç ve kararlıkla mücadele edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

 VAN

KESK Van Şubeler Platformu üyeleri, yasa tasarısına ilişkin Mavi Plaza bahçesinde kurulan prefabrik büroda basın açıklaması yaptı. KESK adına açıklama yapan Orhan Aktaş, kayıt dışı taşeron, esnek ve güvencesiz çalıştırma biçimlerini yaygınlaştıran AKP'nin, emek sömürüsünü her geçen gün daha da derinleştirdiğini belirti. AKP iktidarının hazırladığı yasa tasarılarıyla sendikaları işlevsiz hale getirmek istendiğini aktaran söyleyen Aktaş, "Bizler, hak ve özgürlüklerimizi yok sayan bu yasa tasarısına kaşı mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: EmekDunyasi.Net/DİHA