• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kıdeme 5 Yıl Koşulu

16.02.2015

Kıdem tazminatı çalışmalarını işçilerin tepkilerine karşın kapalı kapılar ardında devam ettiren hükümet, şimdi de "5 yıl" koşulu üzerinde duruyor. Yapılan çalışmaya göre işçi kıdem tazminatını en erken 5 yıllık çalışmanın sonunda alabilecek, işçinin kıdem tazminatı bireysel fonda nemalanacak. Sendikalar asıl amacın kıdem tazminatlarının bireysel fonlarda nemalandırılarak emeklilik şirketleri tarafından ödenmesi olduğuna dikkat çekiyor.

İşçilerin güvencesi olan "kıdem tazminatını" tümden değiştirerek fon sistemini getirmek isteyen hükümet, çalışmalarına devam ediyor. Hükümet çalışmasını da "İşçilerin yüzde 90'ı kıdem tazminatını alamıyor" gerekçesine dayandırıyor. Tazminatlarını alamayan işçilerin tamamının özel sektörde olduğuna dikkat çeken işçi kesimi ise bu işyerlerinin büyük bir bölümünün de 100'ün altında işçi çalıştıran küçük işyerleri olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca bu işletmelerin önemli bir bölümünün de kayıtdışı olduğuna dikkat çekiyor. Kıdem tazminatı 30 gün üzerinden hesaplanıyor. Hükümet ise işverenlerin de isteği doğrultusunda bu süreyi 20 güne indirmek istiyor. Ayrıca hükümet tepkileri en aza indirmek için de düzenlemenin yeni işe başlayacak işçiler için geçerli olacağını, eski işçilerin eski sistemde kalabileceklerini savunuyor. Hükümetin yeni çalışmasında kıdem tazminatında "5 yıl koşulu" da öngörülüyor. Bu süre içerisinde' kıdem tazminatı fonda birikecek. Bu arada sendikalar fonla asıl amacın işçileri bireysel emeklilik şirketlerine yönlendirmek olduğuna dikkat çekiyor. Buna göre işçinin kıdem tazminatı fona yatırılacak. Bu işçinin bireysel fonu olacak. Para fonda nemalanacak. İlerleyen yıllarda ise kıdem tazminatı bireysel emeklilik şirketleri tarafından maaşı gibi ödenecek. Hükümet çalışmayı seçim öncesinde çıkarmak istiyor. Ancak bu konuda işçi kesiminin itirazları bulunuyor. Sendikalar kıdem tazminatı hesabında 30 günün altına inilmesine kesinlikle karşı. Sendikaların itiraz ettikleri diğer önemli nokta ise fon sistemi, işçi kesimi işsizlik Sigortası Fonu'ndaki paranın ancak yüzde 17'sini işçi kesiminin kullanabildiğine geri kalan yüzde 83lük bölümün ise başka amaçlar için kullanıldığına dikkat çekiyor. Fonların da başka amaçlar için kullanılacağına vurgu yapılıyor. Kıdem tazminatıyla ilgili olarak işçi kesimine henüz bir davet de yapılmadı. Değişiklik önerileri Üçlü Danışma Kurulu'nda da ele alınmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da işçi konfederasyonları ile görüşmelerinde, taraflar arasında anlaşma sağlanmadan kıdem tazminatının gündeme getirilmeyeceğini belirtmişti.

Birleşik Metal İş Sendikası tarafından 29 Ocak'ta başlatılan grevin Bakanlar Kurulu'nca ertelenmesi üzerine sendika tarafından yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Danıştay, Başbakanlıktan savunma istedi.

Danıştay 10. Dairesi, 9 Şubat tarihli ara kararında Başbakanlıktan "Davacı sendika tarafından uygulanmakta olan grevlerin 'milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu'nun nasıl ve ne şekilde belirlendiği, milli güvenliği bozucu hususların neler olduğunun açık ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde açıklanmasının istenmesine" karar verdi. Davalı idare konumundaki Başbakanlık'ın savunma verme süresini 30 gün yerine 10 gün olarak belirleyen Danıştay 10. Dairesi, ara kararı tebliğ etti. Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması isteminin, Başbakanlıktan cevabın alınması veya 10 günlük cevap verme süresinin tamamlanmasından sonra inceleneceğini kararlaştırdı.

 
 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi