• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kocaeli Şube Başkanımız Demokrat Kocaeline Röportaj Verdi

18.12.2017

Kocaeli Şube Başkanımız Salih Akduman Deva ilaç fabrikası ve Petrol Ofisi OMV işyerlerindeki örgütlenme sürecinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili Kocaeli Demokrat gazetesine röportaj verdi.

Röportajın tamamı aşağıda yer almaktadır;

Deva ve Petrol Ofisi’nin 3 yıldır devam eden ve bilirkişi raporlarının yeni geldiği davalara Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman tepki gösterdi. Akduman, “Uzun süren davaları kazansak bile bir şey ifade etmiyor. Çünkü işverenler üyelerimizi ya işten çıkarıyor ya da baskıyla istifa ettiriyor. Davayı kazanınca işçi bulamıyoruz” dedi. (Süriye ÇATAK TEK)

Petrol-İş Sendikası’nın 2014 yılında örgütlendiği Deva İlaç ve Petrol Ofisi’nde işverenin yetkiye itiraz etmesiyle başlayan hukuk süreci, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. 3 yıldır süren davalarda bilirkişi raporları daha yeni geldi. Sendikanın Şube Başkanı Salih Akduman, yaşanan süreç karşısında adeta isyan etti. İşverenlerin uzun süren hukuk mücadelesi sırasında işyerlerinin nace kodlarını bakanlıkta değiştirdiklerini, işçilere baskı yapılarak sendikadan istifa ettirildiklerini ya da işten çıkartıldıklarını belirten Akduman, “Davaları kazansak bile o iş yerlerinde yıllar sonra üye bulamıyoruz” dedi. 

İŞVEREN İTİRAZ ETTİ
Petrol Ofisi’nde, Derince Terminali ile birlikte Türkiye’de 14 terminalde örgütlenen Petrol-İş Sendikası 5 Aralık 2014 tarihinde yetki için çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık 16 Aralık 2014 yılında sendikaya yetki tespitini gönderdi. İşveren tespite itiraz etti ve sendika yetki davasını açtı. Petrol Ofisi aynı iş kolunda farklı iş yerlerinin olduğunu ve bu nedenle çoğunluğun sağlanmadığı gerekçesi ile yetkiye itiraz etti. İtirazın ardından mahkeme bilirkişi atadı.

RAPOR EKSİK GELDİRAPOR EKSİK GELDİ
Bilirkişi geçtiğimiz pazartesi günü yani davanın açılmasının üzerinden tam 3 yıl geçtikten sonra bilirkişi raporunu mahkemeye teslim etti. Perşembe günü yapılan duruşmada bilirkişi raporunda işverenin aynı iş kolunda olduğunu iddia ettiği işyerlerinin nace kodlarının ne zaman değiştiği ile ilgili talep edilen bilgi yer almadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine mahkeme heyeti bilirkişinin raporunu tamamlaması için mahkemeyi 29 Mart 2019 tarihine erteledi. 29 Mart’a da yapılacak duruşmada sonuç çıkıp çıkmayacağı kesin değil.
HEP AYNI BAHANE
Sendikanın yine 3 yıldır devam eden davalarından biri de Deva İlaç Fabrikası’nın Kocaeli ve İstanbul fabrikalarındaki örgütlenmesinin ardından aldığı yetkiye yapılan itiraz davası. Sendika Deva’ da 10 Ekim 2014 tarihinde yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulundu. Bakanlık 21 Ekim 2014 tarihinde sendikaya fabrikadaki çoğunluğu sağladığı için yetkiyi verdi. Ancak işveren Petrol Ofisi’nin yaptığını yaparak farklı iş yerlerinin de aynı iş kolunda olduğunu ve sendikanın çoğunluğu örgütlemediğini belirterek itiraz etti.

DURUM İÇLER ACISI
Açılan davada işveren mahkeme heyetine ilaç mümasillerinin dahi fabrika bünyesinde çalıştığını göstererek sendikanın yetki almaması için elinden gelini yaptı. Burada da görevlendirilen bilirkişi 2 ay önce raporunu mahkeme heyetine teslim etti. Bilirkişi raporunda işverenin aynı iş kolunda farklı işyerlerinin de olduğunu söyledi. Ancak sendika o dönem Çalışma Bakanlığı’nda aldıkları kayıtlarda sadece iş kollarına giren Deva’ nın Kocaeli ve İstanbul Fabrikası olduğunu belirterek rapora itiraz etti. Sendika yine Petrol Ofisi’nde olduğu gibi işverenlerin bakanlıkta nace kodlarını hangi tarihlerde değiştirdiğinin bakılmasını istedi.

ÇAĞRI DOĞRU
Davaların seyri ile ilgili bilgi veren Sendikanın Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, yaşanan süreç ile ilgili adeta isyan etti. Uzayan mahkemelerin, işverenin hukuktaki açıkları kendi lehine kullanmaya çalışması, nace kodlarındaki değişimleri tek tek anlatan Akduman, Başbakan Binali Yıldırım’a da çağrıda bulundu. Akduman, “İLO toplantısında Başbakan Binali Yıldırım tüm işçileri sendikalarda örgütlenmeye davet etti. Gerçekten çok doğru bir çağrı, Ama bu çağrının yanında örgütlenmenin önündeki engeller de kaldırılmalı.

NACE KODLARINI DEĞİŞTİRİYORLAR
İşverenler hukuktaki boşlukları kullanarak davaların uzamasına neden oluyor. Bu sırada varsa farklı işyerleri bunların bakanlıkta nace kodlarını değiştirerek bizim işkolumuza alıyor. Böyle olunca elbette çoğunluğu sağlamamış gibi görünüyoruz. Ama bizler iş yerinde örgütlenme yapmadan bakanlıkta iş kolumuza giren işyerinde kaç kişi çalıştığı, bu işverene ait bizim iş kolumuzda olan iş yeri olup olmadığı bilgisini alıyoruz. Ama işverenler buna rağmen gidip bakanlıktan nace kodlarını değiştirerek bilirkişileri yanlış yönlendiriyor.

KAZANINCA İŞÇİ BULAMIYORUZ
Uzayan hukuki süreçte işveren boş durmuyor. Üye olan işçilere baskı yapıyor. İşçiler ya sendikadan istifa etmek zorunda kalıyor ya da işinden oluyor. Böyle olunca uzun yıllar süren davaları kazandıktan sonra da biz o fabrikalarda yetkili olamıyoruz. Çünkü fabrikada sendikaya üye olan işçi kalmıyor. İşverenler bu hukuki boşlukları kullanıyor. Başbakanın çağrısının yerine gelmesi için hukuktaki engellerde kaldırılmalı. Asıl engel neredeyse hukuksal boyuttu” dedi.