• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

"İş Kolu Barajı Kalkmalı"

Uluslararası Af Örgütü Küresel Sendikalar Danışmanı Enright, işkolu barajının, sendikal özgürlüğe aykırı olduğunu söyleyerek "Toplu sözleşme hakkını engelleyecek düzenlemelere uluslararası örgütlerin tepkisi sert olur" dedi.

Nilay VARDAR
01.02.2012

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Küresel Sendikalar Danışmanı Shane Enright, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Türkiye'deki işçi ve kamu emekçilerinin haklarının uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmesi için görüştü.

Meclis'e dün gelen sendikal hakları düzenleyen "Toplu İş İlişkileri Kanunu" tasarısına göre, iş kolu barajı, tasarının ilk halindeki binde 5 oranın aksine yüzde 3 olarak belirlendi. Hak İş Başkanı Mahmut Arslan, barajın yüzde 3 olması halinde yetkisi olan 51 sendikadan sadece 20'sinin barajı aşabileceğini söyledi.
Grev, TİS, sendika kurma hakkı

Taxim Hill Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen Enright, Bakan Çelik'e yönelttikleri talepleri ve Çelik'in yanıtlarını aktardı.

"Kamu ve özel sektörde iş kolu barajı kabul edilemez. Bu emekçilerin özgürce sendika seçme hakkını gasp ettiği gibi, toplu iş sözleşmesi yapılmasını (TİS) da engelliyor. Bir sendikanın TİS imzalaması için çoğunluk sağlamasına gerek yok."

İş kolu barajından ötürü herhangi bir sendikanın kapanmasının şok edici olacağını belirten Enright, uluslararası örgütlerin buna çok sert tepki göstereceğini belirtti.

Enright, Çelik'e, hükümetin sendika kurma, grev, TİS yapma hakkı sağlayacak hukuki düzenlemeleri, Türkiye'nin taraf olduğu  Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 87 ve 98. sözleşmelerine uygun hale getirilmesini talep ettiklerini aktardı.
"Temel haklar müzakere edilemez"

Çelik'in ise tüm bu taleplere ise "Avrupa'da süren ekonomik kriz, Türkiye piyasalarını da etkiledi. Bu taleplerin hepsini karşılamamız bu yüzden oldukça zor. Altı aydır, kamu ve işçi sendikaları ile kanun tasarıları üzerinde müzakere ediyoruz."

Enright, ekonomik krizin ancak emekçilere haklarının verilmesi ile atlatılabileceğini ayrıca emekçilerle temel hakları konusunda pazarlık yapılamayacağını, bunların müzakere edilemeyecek insan hakları olduğunu belirtti.

Sadece Türkiye'ye değil geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Fiji hükümetine de tavsiyelerini aktardıklarını söyleyen Enright, İran, Zimbabve, Burma ve Kolombiya'da da durumun parlak olmadığını söyledi.

Enright, gazetecilerden gelen "Sendika üyelerinin tutuklanması ve gözlatına alınmalarına dair ne düşünüyorsunuz" sorusuna ise "Biz her ne kadar bireysel insan hakları ihlalleri yerine toptan yasa değişiklikleriyle ilgilensek de bu meseleyi yakından takip ediyoruz" diye yanıt verdi.

Uluslararası Af Örgütü, Mayıs 2011'den beri Türkiye'deki işçi ve kamu emekçilerinin temel insan haklarına sahip olması için uluslararası çapta kampanya yürütüyor. Şimdiye kadar taleplerinin yazılı olduğu 20 bin kartpostal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderildi.

Kampanyaya internet üzerinden imza atarak katılmak da mümkün.

Kaynak: www.bianet.org