• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Merkez Yöneticilerimiz'den GMİS'e Başsağlığı Ziyareti

“KOZLU KAZASI, TASARLANMIŞ BİR CİNAYET ALGISI YARATIYOR”

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar ve Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, 10 Ocak 2013 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’a, Kozlu kazası nedeniyle başsağlığı ziyaretinde bulundu.

10.01.2013

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar ve Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, 10 Ocak 2013 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’a, Kozlu kazası nedeniyle başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam ile Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun hazır bulundu.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 7 Ocak 2013 tarihinde TTK Kozlu Müessesesi’nde taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen kaza ile ilgili olarak “Planlanmış, tasarlanmış bir cinayet algısı yaratıyor” dedi.

Öztaşkın şöyle konuştu;

“Madende meydana gelen kazada 8 işçi arkadaşımızın hayatını kaybetmesinden dolayı bugün Petrol-İş Sendikası olarak Genel Maden İşçileri Sendikamıza bir başsağlığı ziyaretinde bulunuyoruz.

Türkiye’de iş kazaları artık iş cinayetlerine dönüştü. Bunu tartışmaya hiç gerek yok.

Geçen yıl İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin tespitlerine göre bir yıl içinde 878 işçi hayatını kaybetti. Bu rakam günde ortalama 3 işçinin iş kazaları sonucu yaşamını yitirdiğini göstermektedir. Ve bu maden kazasıyla bir kez daha alınmayan tedbirler ve taşeron sistemi gündeme geldi.

Buradaki kaza özellikle müfettiş raporlarına, Sayıştay raporlarına, maden mühendislerinin, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın açıklamalarına bakıldığında hukuk diliyle taammüden adam öldürmeye giren bir olay. Çünkü planlanmış, tasarlanmış bir cinayet algısı yaratıyor.

Ülkemizin başı sağ olsun. Özellikle madenlerde özelleştirme adı altında gündeme getirilen taşeron sisteminin hızla yaygınlaştırılmasıyla birlikte ölümlü iş kazalarında ciddi oranda artışlar var.

Sendika demek, örgütlü işçi demek sadece o işçilerin ücretlerini artırmak değildir. Aynı zamanda çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerin alınmasıdır.

Taşeronun olduğu yerde para ön plana çıktığı için, kar ön plana çıktığı için bu önlemlerin yeterince alınmadığı herkesin malumudur. Kaldı ki burada sendikanın yıllardır örgütlenme çabalarına rağmen bir türlü yetkilerin alınamaması, bu sürecin gecikmesi bu ölümlerde önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Biz Petrol-İş Sendikası olarak bir kez daha başta Sendikamıza ve Zonguldak halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz”. dedi.

GMİS GENEL BAŞKANI ALABAŞ;
“DAHA BÜYÜK BİR FACİA YAŞANABİLİRDİ”

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise şunları söyledi;

“Öncelikle Petrol-İş Sendikamızın Genel Başkanına ve Yönetim Kuruluna böylesine acı günümüzde acımızı paylaşmaya geldikleri için teşekkür ediyorum.
Biz, kazayla ilgili görüşlerimizi dün düzenlediğimiz bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşmıştık.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) taşeronlaşma çalışmalarının gündeme geldiği 2004 yılından itibaren taşeron uygulamalarının yer altı madenciliğinde olamayacağını, hatta taşeron yeraltına sokulduğunda madencilik literatürüne girmemiş kazalara sebebiyet verebileceklerini söylemiştik.

2005 yılında Sendikamızın eylemleri var. O dönemde Valinin ve güvenlik kuvvetlerinin de devreye girmesiyle o eylem bitirildi ve taşeron ocağa sokuldu.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın 10 yıl önce ortaya koyduğu öngörüler çıkmaya başladı. 2010 yılında Karadon’da yaşanan kaza, dünya madencilik literatüründe olmayan bir kaza. Üretimin olmadığı bir alanda grizu patlaması dünya madenciliğinde o güne kadar duyulmamış, görülmemişti. Yine 2004 yılında kamuoyuyla paylaştığımız açıklamamızda madencilik sektöründe, kar hırsıyla taşeron sisteminin iş güvenliği tedbirlerini almayacağını, gerek sondaj kurallarına ve gerekse diğer iş güvenliği tedbirlerine uymayacağını da belirtmiştik.

Maalesef böyle elim bir kaza yaşandı. Burada daha büyük bir facia yaşanabilirdi. Bugün 8 kişiyi konuşuyoruz ama belki 380 kişiyi, belki 500 kişiyi konuşuyor da olabilirdik.
Eğer tedbirler alınmazsa, eğer uyarılara rağmen bu kazalardan dersler çıkarılmazsa bunun ötesi artık planlayarak, taammüden adam öldürmenin de ötesinde bir anlam taşıyacağını dün de kamuoyuyla paylaşmıştık.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanımız nezdinde tüm yönetim kurullarına, teşkilatlarına ve üyelerine acımızı paylaştıkları için teşekkür ediyoruz”. dedi

Kaynak: GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI