Bangladeş'te başardık!

Küresel şirketler fabrika güvenliği anlaşmasını imzaladı

Dünyanın önde gelen perakende markaları Bangladeş'te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması'nı imzaladı. Anlaşma 1000'den fazla Bangladeş hazır giyim fabrikasını kapsıyor. Anlaşma artık yürürlükte.

Dışilişkiler Servisi
21.05.2013

IndustriALL Küresel Sendika ve UNI Küresel Sendika ile önde gelen sivil toplum örgütleri, Temiz Giysi Kampanyası ve İşçi Hakları Konsorsiyumu, Bangladeş'te işçilerle ilgili oyunun kurallarını değiştirdi. Raina Plaza faciası ışığında sorumlu davranmak adına anlaşmayı imzalayan şirketlerin kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

Şu şirketler anlaşmayı imzaladı: H&M, Inditex, C&A, PVH, Tchibo, Tesco, Marks & Spencer, Primark, El Corte Inglés, jbc, Mango, Carrefour, KiK, Helly Hansen, G-Star, Aldi, New Look, Mothercare, Loblaws, Sainsbury’s, Benetton, N Brown Group, Stockmann, WE Europe, Esprit, Rewe, Next, Lidl, Hess Natur, Switcher, Abercrombie & Fitch, Bonmarche, John Lewis, Charles Vögele, V&D, Otto Group, s.Oliver.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:

“Anlaşmayı imzalayan şirketlerin alkışlanması gerekiyor. İlk imzayı atarak öncülük yapan H&M oldu. Anlaşmayı imzalamak isteyen öbür markalara da kapımız açık. Ama uygulama planını bugünden itibaren hayata geçirmeye başlıyoruz. Daha sonra katılmak isteyen şirketler alınmış bulunan kararları etkileme olanağından yoksun kalacaklar. Tren yola devam ediyor; hiçbir yolcu kararsız ve çekimser davranamaz, çünkü bunun riski son derece yüksek. Dünyada en fazla sömürülen işçilerden bir kesiminin (tehlikeli koşullarda çalışarak ayda 38 dolar kazanıyorlar) çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinden söz ediyoruz.”

Anlaşma dönüm noktası

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings ise, “Başardık! Bu anlaşma bir dönüm noktasıdır. Küresel tedarik zincirinde bedelini işçilerin üstlendiği kıyasıya rekabetin sona erdiğini gösteren kurallar getiriyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Dünyanın en büyük perakendecisi Walmart katılmadı. Anlaşmayı imzalamamakla, Walmart marka olarak biraz daha seviye kaybetti. Onlarsız yola devam edeceğiz.”

Bağımsız teftiş, işçilerin yönettiği iş sağlığı ve güvenliği komiteleri ve sendikaların fabrikalara girebilmesi ilkelerine dayanan yangın ve bina güvenliği reformu programı üzerinde anlaşmaya varan taraflar, tehlikeli fabrikalarda iyileştirmeye gidilmesini güvence altına almayı ve yangın güvenliğinin ve yapısal sorunların gerektiği gibi üstesinden gelmeyi taahhüt ediyorlar. Daha da önemlisi, anlaşma, 155 sayılı ILO Sözleşmesi'ne uygun olarak işçilere tehlikeli işleri reddetme hakkını tanıyor.