• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mısır'da yeni bir sendikal merkez

24 Nisan 2013'te Mısır'da yeni bir sendikal merkez doğdu. Mısır Demokratik İşçi Kongresi (EDLC) ekonominin bütün sektörlerinde işçilerin çıkarlarını temsil edecek.


 

Dışilişkiler Servisi
28.05.2013

Yeni örgütün kurulması süreci, 100'ü aşkın bağımsız sendikanın güçlerini bir kongre çatısı altında birleştirmeye giriştiğini açıkladığı Ekim 2012'de başladı.

186 bağımsız sendikanın temsilcilerini başkent Kahire'de bir araya getiren görkemli genel kurula, Mısır devriminin habercisi Mahala Al Kubra'dan, Helvan'dan, Mısır sanayisinin kalesi On Ramazan'dan, Sedat şehrinden, İskenderiye'den, Süveyş Kanalı şehirlerinden ve Yukarı Mısır'dan yüzlerce işçi katıldı.

Yeni kurulan kongre demokratik ilkelere dayanıyor ve genel kurul ile seçili yöneticiler tarafından yönetiliyor.

Seçimden önce adaylar kendilerini genel kurula tanıtmak üzere kürsüye geldiler. Sonra delegeler, doğrudan gizli oyla, Alex Containers şirketinden Yusri Al Sayed Maruf'u EDLC'ye başkan, Al Şima Garments şirketinden Saad Şaban Eid'i ise genel sekreter seçtiler.

Mısır'da güçlü bağımsız sendikalar

Toplantıya siyasal partileri, sivil toplum örgütlerini, ulusal ve küresel federasyonları temsilen çok sayıda uluslararası konuk katıldı. Konuklar arasında IndustriALL Küresel Sendika ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) temsilcileri de vardı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ise EDLC'ye ITUC'a üye olması önerisini götürdü.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi: “Mısır'da güçlü bağımsız sendikalara giden yolda bu önemli bir dönüm noktasıdır. Mısır IndustriALL Küresel Sendika'nın gündeminde öncelik taşıdığı için, ülkedeki bütün ilerici sendikalarla yakın çalışma ilişkisi kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”