• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

PAME’den ‘yeni önlemler’ hakkında açıklama:

‘Önlemler’ derhal durdurulmalı

PAME, Yunanistan’da geçen hafta boyunca süren genel grev ve hafta sonu gerçekleştirilen kitlesel eylemlere konu olan “önlem paketi” ile ilgili bir açıklama yayımladı. PAME, işçileri örgütlenmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırdı.

14.02.2012

Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME), dün Yunan hükümeti tarafından kabul edilen “kurtarma” paketi kapsamında alınacak “önlemler” hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada Troyka (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF), zenginlerin iktidarı, hükümet ve AB tarafından alınan yeni önlemlerin bütün ücretleri daha da baskı altına aldığı ifade edildi. “İşçi sınıfının tüm kesimlerine, vasıflı ve vasıfsız, genç ve yaşlı, kamuda ya da özel sektörde çalışan işçilere, işsizlere ve emeklilere uyguladıkları basıncı daha artırdılar” diyen PAME, asgari ücretin yüzde 20 ila 22 oranında düşürülmesinin yalnızca en az ücret alan işçileri değil, bütün işçi sınıfını etkilediğini vurguladı.

PAME’nin açıklamasında son önlem paketiyle ilgili şu hususlara değinildi:

- Evli olmayan, iş deneyimine sahip olmayan kişiler kesintilerden sonra 430 Avro ücret alacak. Bu rakam halihazırda net 633 Avro. 25 yaşından daha genç işçilere verilen asgari ücret 430 Avro olurken, çırak olarak çalışanlara verilen asgari ücret 345 Avroya inecek.

- Bütün işkollarında toplu sözleşmeler ortadan kaldırılmak isteniyor. Amaçlanan ücretlerin 494 Avrodan başlaması. Sona ermekte olan işkolu toplu sözleşmelerinin bu aşağılayıcı miktara indirilerek yenilenmesi hedefleniyor. Söz konusu miktarın çıkabileceği üst sınırın 600 Avro olması bekleniyor.

- En düşük maaşlardan yapılan kesintiler, kanun gereği ya da kanundan bağımsız olarak her zaman kamudaki asgari ücrete bağlı olan temel emekli maaşlarını da aşağı çekecek. Şu anda en düşük emekli maaşı 486 Avro; yani asgari ücretin yüzde 65’i… Yeni asgari ücret skalasına göre emeklilerin aldıkları maaş, bir emekli maaşından çok yoksullara yapılan bir yardım düzeyine inecek.

- Asgari ücretin azaltılması sonucunda sigorta fonlarının kayıpları yıllık en az 2,5 milyar Avro olacak. Bu da hem bugünkü emekli maaşları ve ödenekleri hem de gelecekte yapılacak ödemelerin temelinin çökmesini beraberinde getirecek.

- Vasıfsız bir işçinin günlük ücretinin yüzde 55’i olarak hesaplanacak işsizlik ödenekleri de okkanın altına gidiyor. Buna göre işsizlik ödeneği 462 Avrodan 369 Avroya inecek. Sigorta fonlarından yapılan annelik yardımı, çocuk yardımı gibi bütün diğer ödemeler de ya sefalet ücretleri temelinde yeniden yapılandırılacak ya da harcamaların rasyonelleştirilmesi adına kısılacak.

İşçilerin cebinden zenginlere 9,2 milyar Avro aktarıldı
PAME, açıklamasında AB, büyük sermaye ve Avrupa merkezci partilerin bu önlemler konusunda anlaşmaya vardığını belirterek, bu güçlerin zenginlerin iktidarını ve onu destekleyenleri temsil ettiğini vurguladı. Son iki yılda resmi verilerin işçilerin ücretlerinden 9,2 milyar Avro kesinti yapıldığını gösterdiğini açıklayan PAME, bu paranın doğrudan doğruya zenginlerin sermayesini büyütmeye kanalize edildiğini belirtti. PAME, işçilerin toplamda gelirlerinin yarısını kaybedeceğinin altını çizerek, “Bu cehennemin sonu yok. Birkaç ay sonra bize bir kez daha ülkemizin kurtuluşunun yeni önlemler alınmasına bağlı olduğu ve o güne kadar yapılan fedakarlıkların yeterli olmadığı söylenecek” dedi.

İflas ihtimali bir bostan korkuluğu gibi kullanılıyor
PAME, iflas ihtimalinin bir korkuluk gibi kullanıldığını söyleyerek, “iktidarın yarın canımızı ve kanımızı talep etmesi sürpriz olmaz” dedi. PAME açıklaması “Bu adımları atmakta çok kararlılar, ancak bu katliamı durdurmayacakları kesin olduğuna göre bizler onları durdurmalıyız” diye devam etti.

Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi açıklamasını “Bu, hepimizin sorumluluğunun en üst seviyeye çıktığı bir dönem. Bu önlemleri hemen durdurmazsak bizi Gayya kuyusunun derinliklerine atacaklar. Tekellerin kârları için daha fazla ter dökmeyin” diye sürdürdü.

PAME işçilere, sermaye egemenliğinin yasalarını fabrikalara, şirketlere ve işkollarına empoze etmesine izin verilmemesine çağırarak “Örgütlenin ve hep birlikte toplu sözleşmelerin lağvedilmesine karşı mücadele edin” dedi.

PAME’nin açıklaması “Patronların uşaklarını, bozgunculuk tohumları ekenleri ve patronlarla işbirliği yapanları defedin. Önderlerinizi ve savaşçılarınızı seçin. PAME’ye güvenin, PAME’yle temas kurun” sözleriyle son buldu.

Kaynak: Sol