• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen Soma'daydı:

'Orası tam bir cehennem'

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Manisa'da direnişte bulunan  sendikamız üyesi Standard Profil işçileriyle birlikte, dün  Soma'yı ziyaret etti. Kaymakamlık önünde oturma eylemindeki madencilerle, sendikacılarla ve katliamda yaşamını yitiren madencilerin eşleri ile görüşen Petrol-İş heyetinin son durağı Soma Maden Şehitliği oldu.

22.05.2014

21 Mayıs  Çarşamba Günü  Saat 15.00'da Soma'ya gelen Nimetullah Sözen ve direnişteki üyelerimiz, öncelikle kaymakamlık binası önünde, oturma eylemi yapan maden işçileri ziyaret etti. Maden işçilerin taleplerinin Ankara'ya gitmek olduğunu ve bu amaçla  Soma Kaymakamlığı ile pazarlık yaptıklarını belirten Sözen: “ Onlarla sohbet ettik. Bu arada kaymakamlıkla konuşmalar sürdürülüyordu.  Sonunda kaymakamın seçtiği 10 işçinin Ankara'ya gitmesine karar verildi” dedi.

Emekliliğine dört yıl kalmıştı

Sözen ve beraberindekiler daha sonra Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesine giderek, sendika genel sekreteri Vedat Ünal ile görüştü. Madende yaşamını yitiren işçilerin eşleri ve çocuklarını da ziyaret eden, heyet, başsağlığı dileklerini ilettiler. Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz  Nimetullah Sözen, kazada yaşamını yitiren bir elektrik ustabaşısının  çok genç öğretmen eşine sordukları, sizi yetkililerden ziyaret eden oldu mu sorusunun şöyle cevaplandırdığını belirtti: “Beni ziyaret etmezler. Çünkü ben o madende ne olup bittiğini ve kendimi savunmasını biliyorum. Eşime de ne olur girme madene, bak hepsinin altında olan Mercedes arabalar sizin, ödenmemiş emeğiniz, sizin alın teriniz, dedim, yalvardım. Fakat eşimin emekliliğine dört yılı kalmıştı, o süreyi bitirmek istiyordu”    

Maden girişi de çok bakımsız

Kazanın olduğu maden ocağına da gittiklerini, madenin kapatıldığını ve insanların yanına yanaştırılmadığını ifade eden Nimetullah Sözen “ Yer altını göremedik ama yer üstü, maden girişi çok bakımsız, derme çatma, ilkel ve  herşey  çok kötü, kömürü taşıyan kamyonlar için düzgün bir yol bile yok. Dışarısı tam kaderine terk edilmiş bir yer görüntüsü veriyor.  Yer üstü böyleyse kimbilir yer altı nasıldır? Madenin dışarısı da içerisi de bence tam bir cehennem “ dedi.  

Nimetullah Sözen ve beraberindeki Standard Profil işçilerinin  Soma'daki son durakları, Soma Belediyesince kazada yaşamını yitiren işçiler için hazırlanan Soma Şehitleri Mezarlığı oldu...

Kaynak: Petrol-İş Sendikası