IndustriALL Ortadoğu ve Kuzey Afrika Petrol ve Gaz Sendikaları Ağı toplandı:

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da küresel petrol ve gaz şirketlerinin işçi haklarını çiğnemesine son!

IndustriALL Küresel Sendika Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Petrol ve Gaz Sendikaları Ağı toplantısı 21-22 Nisan 2016 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapıldı.

25.04.2016

Toplantıya Cezayir, Fas, Filistin, Irak, Lübnan, Mısır, Moritanya, Norveç, Tunus, Türkiye ve Yemen'den sendika temsilcileri katıldı. Toplantıyı düzenleyen IndustriALL Küresel Sendika adına ise toplantıda IndustriALL Enerji Bölümü Başkanı Diana Junquera ve IndustriALL Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi İrtibat Sorumlusu Ahmed Kamal hazır bulundu.

Toplantıya sendikamız Petrol-İş'ten Genel Sekreter Ahmet Kabaca, Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Toplantıda bir sunum yapan IndustriALL Enerji Sektörü Bölüm Başkanı Diana Junquera son dönemde düşen petrol fiyatlarının özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da faaliyet yürüten Fenosa, Shell, Dno, Exxon Mobil ve Total gibi şirketlerde çalışan işçilere etkisini vurguladı. Junquera, bu şirketlerin birçok işçiyi işten attığını belirtti.

Daha sonra IndustriALL MENA Bölge İrtibat Sorumlusu Ahmed Kamal bölge sendikaları ile IndustriALL'un sendikal haklar konusunda yürüttüğü faaliyetleri sundu.

Ahmed Kamal'ın sunumundan sonra katılımcı her ülke sendikası bir sunum yaptı. Son iki sunum ise Norveç Enerji İşçileri Sendikası ve Türkiye'den sendikamız Petrol-İş tarafından yapıldı.

Sendikamız Petrol-İş adına sunum yapan Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'ndeki çatışma ve savaşların sendikal meselelerin gündeme gelmesini engellediğini vurguladı. Bu bölgedeki demokrasi eksikliğinin sendikal örgütlenmenin önünü de tıkadığını belirten Kabaca: “Buradaki katılımcı sendikalar tarafından yapılan sunumlar göstermiştir ki demokrasi ve insan haklarının olmadığı hiçbir yerde sendikal haklardan da bahsedilemez” dedi

MENA bölgesindeki sendikalar arasındaki dayanışmanın önemini vurgulayan Kabaca, sunumunda Türkiye'deki çalışma mevzuatı ve mevzuatın İLO'ya uygunluğu, iş sağlığı ve güvenliği, sektörde ücret düzeyleri, işgücü, sendikalaşma, örgütlenme ve sendikal yapı, taşeron işçilik, Türkiye'de faaliyet yürüten petrol ve gaz şirketleri ve toplu sözleşmeler konusunda bilgi verdi.

Daha sonra katılımcı sendikalar arasında yapılan grup çalışmaları sonucunda bölge sendikaları arasında dayanışmanın daha da etkinleştirilmesine yönelik bir sonuç bildirgesi yayınlanması kararlaştırıldı.

Sonuç bildirgesinin yanı sıra toplantıya katılan sendikalar, Kuveyt'te başarılı bir grev gerçekleştiren Kuveyt Petrol İşçilerine, Yemen'de faaliyet gösteren Norveç petrol şirketi DNO'nun Yemen'deki krizi bahane ederek Yemen işçilerinin haklarını gasp etmesine karşı Yemen işçilerinin direnişine, Ürdün'de faaliyet gösteren Fransız şirketi Total'in Ürdün Petrol İşçileri Sendikasına karşı giriştiği sendikasızlaştırma ve hak ihlallerine karşı Ürdün petrol işçilerinin mücadelesine destek mesajı gönderme kararı aldı.