• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Özelleştirmeye Karşı 3 Günde 5 Bin İmza Toplandı

20.10.2014

Özelleştirmede hızı alamayan AKP hükümeti şimdi de bor madenlerine göz dikti. En son Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Sülfürik Asit ve Borik Asit fabrikalarının özelleştirileceğine ilişkin açıklaması sendika ve meslek odalarının tepkilerine neden olurken Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası 15 Ekim'de imza kampanyası başlattı. “Bor'da Özelleştirme Girişimi Derhal Durdurulsun!” başlığıyla yürütülen kampanya bir hafta sürecek. Cumhuriyet Meydanı'nda açılan imza standına ilginin yoğun olduğu öğrenildi. Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan'dan edinilen bilgiye göre, 140 bini aşkın nüfusa sahip olan Balıkesir Bandırma ilçesinde başlatılan kampanya kapsamında üç günde 5 bin imza toplandı.

MECLİS'E GÖNDERİLECEK

22 Ekim'de sona erecek olan kampanya kapsamında toplanan imzalar TBMM Başkanlığı'na gönderilecek. Meclis'e gönderilecek imza metninde ise şunlar yer aldı:
“Türkiye'nin en önemli stratejik varlığı olan borları, özel sektöre devretmenin hazırlıkları yapılıyor. Dünyanın en büyük üreticisi konumunda olduğumuz borda, bazı kamu tesislerinin özelleştirilmesi düşünülüyor. Kapsamlı bir özelleştirme paketini gündemine alan hükümet, kamu kuruluşumuz Eti Maden'in öncelikle asit tesislerini elden çıkarmayı planlıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uygun görüş verildiği takdirde, Eti Maden'e ait sülfürik ve borik asit fabrikalarını özelleştireceklerini açıkladı.

'PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Bu tehlikeli girişim, katmadeğeri son derece yüksek bor kimyasalları üretiminde özel sektörün önünü açacaktır ve bor madenlerinin zamanla yabancı maden tekellerine geçmesine neden olacaktır.2012 yılında 2840 Sayılı Kanun'un 'Devlet Eliyle İşletilecek Madenler' başlıklı 2. Maddesine bir ekleme yapılarak bor madenlerinin özel sektör eliyle de işletilebilmesine olanak sağlanmaya çalışılmıştı. O girişim, Petrol-İş'in, bor işçisinin ve Bandırma halkının borlara ve Eti Maden'e sahip çıkması sonucu başarısız olmuştu. Şimdi, Eti Maden işçisi ve Bandırma halkı milli değerimiz borlara sahip çıktığını bir kez daha gösteriyor. Bor madenlerimizin yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Eti Maden'e ait sülfürik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilmesi girişiminin derhal durdurulmasını talep ediyoruz.”

Kaynak: Aydınlık Gazetesi