Pakistan'da Shell işçilerinin güvencesiz çalışmaya karşı zaferi

Pakistan'da IndustriALL üyesi Kimya Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu'nun (PCEM) petrol ve gaz çokuluslusu Shell'de iki yıldır verdiği mücadele, şirketin bütün direnişine rağmen, 300 taşeron işçisinin sürekli kadroya geçmesiyle sonuçlandı.

14.08.2015

Karaçi'deki Shell Pakistan makine yağı fabrikasından 300 kadar işçi önce 2013'te İnsaf Shell Pakistan İşçileri Sendikası'nın tescili için başvurdu. 2014'te şirket yönetimi başkent İslamabad'daki tescil müdürlüğüne itirazda bulunarak söz konusu 300 işçinin Shell çalışanı olmaması nedeniyle sendikanın tescilinin iptalini istedi.

Pakistan Kimya Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu'nun (PCEM) desteğiyle 300 taşeron işçisi düzenli işçi statüsüne geçmek için Karaçi'deki Ulusal Çalışma İlişkileri Komisyonu'na başvurdu. Sendika tescil müdürlüğünün kararından sonra işçilerin düzenli işçi statüsüne yönelik talepleri güçlenmiş olacak. Shell Pakistan'da sürekli statüde görünen sadece 59 işçi var. 500 dolayında işçi ise taşeron statüsünde istihdam ediliyor.

IndustriALL Pakistan Ulusal Konseyi'nin de başkanı olan PCEM Başkanı İmran Ali şu açıklamayı yaptı:
“Shell Pakistan yönetimi bu işçileri Shell Pakistan'ın işçisi olarak kabul etmiyordu ve bu nedenle bu işçilerin sendikalaşma ya da sendikal çalışma yapma hakkı olmadığını öne sürüyordu. Ama, PCEM'in desteğiyle, işçiler sendikalarını tescil ettirmeyi başardılar. 16 Temmuz 2015 günü sendika tescil müdürlüğü şirket yönetiminin itirazını reddetti.”
Yeni kurulan Shell Pakistan İşçileri Sendikası artık toplu sözleşme görüşmesi yapabilecek ve PCEM'e üye olabilecek.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“PCEM'deki kardeşlerimiz güvencesiz çalışmaya karşı küresel mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Bu zafer bizi gururlandırıyor. Sendika Pakistan işçilerinin hakkı olan çalışma koşullarını sağlama mücadelesine devam edecek.”

Çeviri: Petrol-İş Sendikası Dış İlişkiler Servisi