• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

PAKMAYA DA DİRENİŞ BÜYÜYOR

İşçilerin Tekgıda-İş Sendikası'nda örgütlenmesinin ardından baskıların arttığı ve 14 işçinin işten çıkarıldığı Pakmaya'da, yarın Türk-İş, DİSK ve KESK temsilcilerinin de katılacağı bir miting yapılacak.

01.04.2013

İşten çıkarılan işçilerin geçen haftadan beri direnişi sürdürüyor. Tekgıda-lş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten aülan ve direnişte olan Pakmaya işçileri kitlesel eylem hazırlığında. Kocaeli Köseköy'deki fabrika önünde, DİSK, KESK ve Türk-lş'e bağlı sendikaların temsilcilerinin de desteğiyle yarın miting yapılacak.

Tekgıda-lş Anadolu Şube Başkanı Yunus Durdu, soL gazetesine yaptığı açıklamada, işten atılan işçiler geri alınana kadar mücadelenin süreceğini söyledi. Durdu, yarın yapılacak mitinge çok sayıda sendikanın destek vereceğini belirterek, "Birileri izin vermese de, bu süreç başarıya ulaşacak, işçiler üzerlerindeki korkuyu da atmaya başladı. İçeride çalışan arkadaşlarımız da direnişe destek veriyor" dedi.

Pakmaya'da Tekgıda-lş Sendikasının örgütlenme çalışmaları esnasında önce 3 işçi işten çıkarılmış, bunu protesto etmek için yapılan basın açıklamasının ardından ise patron 3 işçiyi daha atmıştı. İşçilerin işten çıkarılma İşçiler yaptıkları basın açıklaması ile Pakmaya yönetiminin işçi düşmanı tutumuna tepki gösterdi. gerekçesi ise, "işyerinin huzurunu bozmak" olarak gösterilmişti.

Köseköy Pakmaya Fabrikası'ndan çıkarılan 6 işçinin yanı sıra, Düzce ve İzmir'd'40 YIL SONRA AKLINIZA DÜŞTÜK' eki fabrikalardan da -fer işçinin çıkarılması üzerine, fabrika önünde çadır kurularak, geçen hafta pazartesi günü direniş başlatıldı.

PATRONUN TEKLİFİ ÖFKELENDİRDİ

Fabrikadaki baskı ve işten atma saldırılarının yam sıra, fabrika yönetiminin, sendikadan istifa eden işçilere iki Cumhuriyet altını vereceğini ve bir ton kömür yardımı yapacağını söylemesi işçilerin büyük tepkisini çekmişti.

'40 YIL SONRA AKLINIZA DÜŞTÜK'

işçiler perşembe günü yaptıkları basın açıklamasında bu duruma tepki göstererek, "Adama sorarlar önce; altın vermek için 40 yıl niye bekledin. Bir daha vermek için bir 40 yıl daha mı bekleyeceksin? Kimse bizi aptal yerine koymasın.

40 tyıl beklediniz de tam sendikalaştığımız zaman mı aklınıza düştük. Yağma yok. Siz akıllısınız da biz aptal mıyız? Hiç olmazsa zekamıza hakaret etmeyin" dedi.

Pakmaya işçilerinin temel talepleri arasında, atılan işçilerin geri alınmasının yanı sıra örgütienmeye karşı baskıların durması ve patronun toplu sözleşme masasına oturması yer alıyor. Sendikanın açıklamasına göre, Kocaeli, Düzce ve İzmir'deki fabrikalarda yaklaşık 566 işçi sendikaya üye oldu ve sendika fabrikada yüzde 60 oranında bir örgütlülüğe sahip

Kaynak: sol gazetesi