• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş 1 Mayıs'ı Tandoğan'da Kutladı

Petrol-İş 1 Mayıs'ta Genel Merkez düzeyinde ve şubeleriyle Ankara’da Türk-İş tarafından düzenlenen mitinge katıldı.

02.05.2017

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Petrol-İş Sendikası, Konfedarasyonumuz Türk-İş'in organizasyonu doğrultusunda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bu yıl merkezi Ankara Anadolu Meydanı (Tandoğan) olmak üzere şubelerimizin bulunduğu illerde büyük coşkuyla kutladı.

Petrol-İş'ten Kitlesel 1 Mayıs Korteji

Sabah saatlerinde Ankara Hipodrom Caddesi’nde toplanılmasının ardından Petrol-İş merkez yöneticilerimiz, şube başkanlarımız, temsilcilerimiz ve üyelerimiz saat 9.30'dan itibaren yürüyüşe geçti. Diğer sendikalarla birlikte on binlerce emekçinin oluşturduğu kortej, sloganlar eşliğinde Anadolu Meydanında bulunan miting alanına ulaştı. 

Bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına Ankara, Adıyaman, Adana, Bursa, Kırıkkale, Kocaeli, İstanbul 1 Nolu Şube, İstanbul 2 Nolu ve Mersin şube yöneticilerimiz ve üyelerimizle kitlesel bir biçimde katılan Petrol-İş Sendikası'nı, merkez yönetim düzeyinde Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca temsil ettiler.

Anadolu Meydanı’ndaki kutlamalar Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Alemdar’ın konuşmasının ardından, 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımız hep bir ağızdan coşkuyla okundu. Ankara Seğmenler Kulübü Derneği de, alanda toplanan on binlerce emekçi kardeşimizin “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”nü kutlayarak Ankara Oyun Havaları eşliğinde derlediği gösteriyi sundu.

1 Mayıs Kutlamalarına Türk Metal Sendikası Eskişehir Kadın Kolları Bölge Temsilcisi Fatma Özkır’ın, Türkiye’deki tüm kadın işçiler adına yaptığı konuşmasıyla devam edildi. Fatma Özkır, konuşmasında Türkiye’de kadın işçi olmanın zorluğuna ve çalışma koşullarına değindi.

Ardından Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak konuştu. Kavlak, konuşmasına alanda bulunan tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak başladı ve bugünün emekçiler için önemine değindi.

Daha sonra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay alandaki işçilere hitap etti.
Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay, meydanda bulunan on binlerce emekçinin bayramını kutlayarak konuşmasına başladı ve çalışma hayatı ile ülke gündemindeki konulara değinerek şunları söyledi:

“Gündemimizde kıdem tazminatı var, taşeron var, çocuk işçiliği, kadın işçiliği var. 15 Temmuz bizim bu sıkıntılarımızı sekteye uğrattı. Bu yıl Tandoğan'dayız. Bazı hainler bu ülkeyi sıkıntıya sokmaya gayret ettiler. Siyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında zaman zaman sergiledikleri sert ve kırıcı üslup artık geride kalmalıdır ve ülkemizin temel sorunlarını çözmek için bir araya gelmelidir. Türk-İş’in önceliği her zaman ülkemizin birliği ve bütünlüğü olmuştur.” dedi.

Ardından kıdem tazminatının emekçiler için son kale olduğunu ve hiçbir şekilde geriye gidişin kabul edilemez olduğunu belirten Atalay, alamayanların alanlardan fazla olduğunu ve bunun için de bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
Atalay “Mevcut kıdem tazminatından nokta kadar geriye gitmeyiz. Geriye giderseniz, kıdem tazminatının yapısını bozarsanız... Bizi 1,5 milyon görmeyin, tüm işçiler olarak 15 milyon, çoluğumuzla çocuğumuzla 60 milyonuz. Buradan yetkililere sesleniyoruz; yapamazsınız, yaptırmayız." dedi.

Konfederasyonumuz Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay sendikamız Petrol-İş'in Bursa Şubemizde örgütlü olduğu Gemlik Gübre A.Ş.'de 22 Ağustos 2016 tarihinde başlayan, 8 ayı aşkın süredir devam etmekte olan grevimizin sona ermesi için Gemlik Gübre yetkililerine seslendi ve sahnede Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Bursa Şube Başkanımız Erhan Yakışan ve Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül tarafından pankart açıldı.

Geçici işçiler, taşeron işçiler gelir vergisi kazanımları hakkında değerlendirmeler yapan Atalay ülkemizde kadın istihdamını artırmak amacıyla bazı adımlar atıldığını ama bunları yeterli görmediklerini dile getirerek, çalışan annelerin istihdamdan ayrılmaması için her işyerinde kreşlerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocuk işçiliği sorununa da değinerek, "Öyle merhametsiz işverenler var ki 10 yaşındaki çocuklara boyundan büyük işler yaptırmaya devam ediyorlar. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sesleniyorum, bu konuda daha ağır yaptırımlara ihtiyaç var." diye konuştu.

Soma, Ermenek, Şirvan ve Elbistan'daki maden işletmelerinde yaşanan iş kazalarına da değinen Atalay, kayıt dışılık ve denetimsizlik nedeniyle iş kazalarının can yakmaya devam ettiğini kaydetti.

Konfederasyonumuz Türk-İş tarafından düzenlenen 1 Mayıs Programı etkin bir katılım ve coşkulu bir şekilde gerçekleştirilerek sona erdi.