• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşten Çıkarılan Nestle İşçileri İçin Basın Açıklaması Yapıldı

Petrol-İş Sendikası da Destek İçin Oradaydı

Neste Gıda Fabrikasın'da çalışan ve çoğunluğu Tekgıda-İş Sendikası'na üye olan 28 işçi gerekçesiz şekilde işten çıkarıldı. Bunun üzerine 22 Ekim Çarşamba günü İsviçre Istanbul Başkonsolosluğu önünde bir basın açıklaması yapıldı.

22.10.2014

İşten çıkarılan 28 işçi, Neste Gıda Fabrikası'nda hala örgütlü olan Öz Gıda-İş Sendikası'ndan memnun olmadıkları için istifa ettiler. İstifalarının ardından büyük çoğunluğu Tekgıda-İş Sendikası'na üye olan 28 işçi gerekçesiz şekilde işten çıkarıldı. Nestle yönetiminin bu haksız tutumunu kınamak için İsveç Başkonsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasına Petrol-İş Sendikası'ndan Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül katılarak destek verirken farklı sendikalardan yönetici ve işçilerde basın açıklamasında yer aldılar. 

İşçiler Sendika Seçme Özgürlüğüne Sahip

Basın açıklamasını okuyan Tekgıda-İş Genel Başkan'ı Mustafa Türker, Tekgıda-İş Sendikası Nestle Gıda'da yetkili değil fakat işten çıkarılan işçilerin çoğunluğu Tekgıda-İş'e üye olması nedeniyle bu olay bizim meselemiz hali geldi dedi. Daha sonra Türker sözlerine şöyle devam etti: “Gerek uluslararası sözleşmeler, gerek bu sözleşmelere üstünlük tanıyan Anayasamız ve gerekse de iç hukuk düzenlemelerimiz, sendika seçme özgürlüğünü kullanan işçiler arasında ayrımcılık yapılamayacağını ve işçilerin bu hakkı kullanmakta özgür olduklarını belirtiyor. Neste Gıda yönetimi ise sendika tercihleri nedeniyle işçileri cezalandırarak suç işliyor.”

Türker, üyelerimizin mağduriyeti bitene kadar ve atılan işçiler geri alınana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz diyerek konuşmasını sonlandırdı. Onun ardından TÜMTİS  Genel Başkan'ı Kemal Öztürk'te bir konuşma yaparak Nestle işçilerine destek verdi.