• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Plasko işçilerine uluslararası destek

Evrensel Gazetesi
27.05.2013

Petrol-İş’e üye oldukları için işten atılan Plasko plastik fabrikası işçilerinin direnişine uluslararası destek geldi. Fabrika önünde 20 gündür direnişte olan işçileri Brezilya Kimya İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve yöneticileri ziyaret etti.

İşçiler, Brezilya’dan gelen sendikacıları “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla karşıladı.
Fabrika önünde bir açıklama yapan Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, bu mücadelede böyle dostlarının ve kardeşlerinin yanlarında olduğu sürece mutlaka kazanacaklarını aktardı. Düşova, Brezilya ve Türkiye’de sermayenin işçi sınıfına yönelik baskıları olduğunu ancak buna rağmen işçi sınıfının her türlü baskılara karşı mücadele ettiğini ve mutlaka kazanacaklarını dile getirdi.

HEPİMİZİN MÜCADELESİ

Petrol-İş Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen de işçi sınıfının yaşadığı sorunların ve mücadelenin Türkiye’de ve dünyanın her yerinde aynı olduğunu kaydetti. İşçilerin demokratik ve yasal haklarını kullanıp örgütlendiklerini buna rağmen patronun, işçilerin iş hakkını yasa dışı bir şekilde çiğnediğini söyleyen Sözen “Siz Petrol-İş’e güvenip üye oldunuz, biz Petrol-İş Sendikası olarak elimizden ne geliyorsa katkımızı sunmaya devam edeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Brezilya Kimya İşçileri Sendikası Genel Başkanı Paulo Lage, Plasko işçilerinin verdiği mücadelenin işyerinde insan haklarına saygılı ve onurlu bir iş yürütme mücadelesi olduğunu, Kimya İşçileri Sendikası olarak Plasko işçilerinin mücadelesini sahiplendiklerini vurguladı. Lage “Sizin yürüttüğünüz mücadele sadece bu bölgeye ve işyerine ait bir mücadele değil sizin bu mücadelenizi sahipleniyoruz ve bundan sonra bu  mücadele bizim de mücadelemizdir” diye konuştu.

Yapılan ziyarete  Kristal-İş, Eğitim Sen, EMEP, CHP ve ÖDP de destek verdi. (Lüleburgaz/EVRENSEL)