• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

GSS kapsamında olmayanlara gelir testi

Prim ödemeyene sağlık hizmeti yok

Şubat ayı sonuna kadar 18 (okuyorlarsa 25) yaşından büyük olup da sağlık yardımı alamayan çocukların, işsizlerin, ayda 30 günden az SSK’lı olarak çalışanların, sigortasız çalışanların ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor.

 

 

Hukuk Servisi
16.01.2012

 

01 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunla, Genel Sağlık Sigortası düzenlemesi yapıldı. Çalışanlar, emekliler ve bakmakla mükellef olduğu eşleri ile 18 (okuyorlarsa 25) yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına girdiler. Ancak, 18 (okuyorlarsa 25) yaşından büyük çocuklar, işsizler ve yeşil kartlıların genel sağlık sigortalısı olması önce 01 Ekim 2010 gününe daha sonra da 1 Ocak 2012 gününe ertelendi ve 01.01.2012 tarihi itibariyle uygulama başladı.

Bu ayın (Şubat) kadar 18 (okuyorlarsa 25) yaşından büyük olup da sağlık yardımı alamayan çocukların, işsizlerin, ayda 30 günden az SSK’lı olarak çalışanların, sigortasız çalışanların ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Örneğin bir evde 4 kişi yaşıyorsa, 4 kişinin geliri toplanıp 4’e bölünecek, çıkan rakama göre sağlık primi belirlenecektir.

Gelir testi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılacak olup bunlar hakkında bir düzenleme yapılıncaya kadar, kaymakamlıklar tarafından yapılacaktır. 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmayanlar, re'sen genel sağlık sigortası kapsamına gireceğinden, gelirleri yüksek kabul edilerek, her ay 212,76.-TL ödemek zorunda kalacaklar.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında olmayanların ödeyeceği genel sağlık sigortası primi gelir testi ile belirlenecek gelirin %12'si kadar olacaktır.

01 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aylık genel sağlık sigortası primi, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;

 

- Asgari ücretin üçte birinden (295,50.-TL'den) daha az ise bu kişilerin primlerini devlet ödeyecek,

- Asgari ücretin üçte biri ile asgari ücrete (886,50.-TL) kadar geliri bulunan kişiler ayda 35,46.-TL,

- Asgari ücretin iki katına kadar (886,50 TL ila 1.773.-TL arasında) geliri olduğu tespit edilen kişiler ayda 106,38.-TL,

- Asgari ücretin iki katından fazla (1.773.-TL) geliri olan kişiler ise ayda 212,76.-TL prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından faydalanabileceklerdir.

Çocukların Genel Sağlık Sigortası

-18 yaşını doldurmamış çocuklar, ana ya da babasının genel sağlık sigortalısı olduğuna bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır.

-18 yaşından küçük çocuğun ana ve babası yoksa 18 yaşını dolduruncaya kadar primi Devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı sayılır.

18 yaşını 01.10.2008 tarihinden önce doldurmuş kız çocukları;

-Evli olmamaları,

-Sigortalı bir işte çalışmamaları,

-Boşanmaları ya da dul kalmaları,

-İşten çıkmaları

halinde anne veya babasının sigortaları üzerinden sağlık yardımı almaya devam ederler. Bu nedenle bu çocuklar için genel sağlık sigortası primi ödenmez.

18 yaşını 01.10.2008 tarihinden sonra dolduran kız çocukları;

Eğitim görmüyorsa 18 yaşını doldurduğu günden, lise ve dengi okullarda öğrenim görmeleri halinde 20, yüksek öğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurdukları günden itibaren doğrudan genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır ve sağlık hizmeti alabilmek için ikamet ettiği yerde gelir testi yaptırmalıdır.

Erkek Çocuklar

Erkek çocuklar eğitim görmüyorsa 18, lise ve dengi okullarda öğrenim görmeleri halinde 20, yüksek öğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurdukları günden itibaren doğrudan genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır ve sağlık hizmeti alabilmek için ikamet ettiği yerde gelir testi yaptırmalıdır.

Genel sağlık sigortalıları, gelir testine göre belirlenen primi her ay ödemek zorunda olup prim ödemesi yapmadıkları takdirde Kurum tarafından Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca gecikme zammı ilave edilerek tahsil edilecektir. Bu süre zarfında sağlık yardımından yararlanma olanağı ortadan kalkacaktır.