• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Retunsee 12. Yönetim Kurulu Toplantısı Sona Erdi

Güneydoğu Avrupa Enerji İşçileri Sendikaları Bölge Ağı (Retunsee) 12. Yönetim Kurulu toplantısını 25 Nisan Perşembe günü sendikamız Genel Merkezinde yaptı. Petrol-İş ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda enerji işçilerinin sorunlarının mücadele ve dayanışma ile aşılacağının mesajı verildi.

25.04.2024

Retunsee 12. Yönetim Kurulu toplantısı sabah 09.00’da başladı. Simultane çevirinin yapıldığı toplantıya Yunanistan, Kuzey Makedonya, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere 10 farklı ülkeden 35 sendika temsilcisi katıldı. Petrol-İş Sendikası adına toplantıya sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz ve Genel Mali Sekreteri Mehmet Kaya katıldı.

Toplantının hoş geldin ve selamlama konuşması Retunsee Başkanı Goran Takic tarafından yapıldıktan sonra sendikamız Genel Başkanı ve Retunsee Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Akyüz tarafından açış konuşması gerçekleştirildi.

Konuşmasında Retunsee Yönetim Kuruluna ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek başlayan Genel Başkan, devamında Retunsee’nin işlevini her geçen gün bölgede arttırdığının altını çizdi. İşçi sınıfı yapısı, ekonomik ve sosyal koşullar bağlamında Retunsee’nin birbirine benzer ülkelerin oluşturduğu bir ağ olduğunu belirten Akyüz, bu yüzden dayanışmanın da Retunsee bileşenleri tarafından oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Sermayenin küreselleştiği bir dönemde aynı işi yapan farklı ülke emekçilerinin birbiri ile rekabet ettirilerek adeta düşman haline getirildiğine dikkat çeken Akyüz, sermayedarlarının tek derdinin kar olduğunun altını çizdi. “İşverenler hem yerelde hem küresel ölçekte birleşirken, bizlerin ayrı durma lüksümüz yok.” diyen Akyüz, konuşmasını başarılı bir toplantı geçirilmesi dileğiyle sonlandırdı. 

Açış konuşması sonrası Bulgaristan Sanayi İşçileri Sendikası’nın Retunsee’ye üyeliği katılımcıların oylarına sunuldu ve kabul edildi. Ardından Denetim Kurulu Raporu ve Sekreterya Koordinatörlüklerinin faaliyetleri ele alındı. Özellikle kadınların çalışma hayatında ve sosyal hayattaki rolü ve temsili hakkında tartışmalar yürütüldü. Retunsee Kadın Sekreteryasının güçlendirilmesi gerektiğinin ifade edildiği bu bölümde, Retunsee içerisinde de kadın temsiliyetinin arttırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Toplantının ilk bölümü “Yaşanabilir Bir Ücret İçin Mücadele” şiarıyla 2024 yılını Türkiye İşçi Sınıfıyla Dayanışma yılı ilan edilerek sonlandırıldı.

Sendika Temsilcileri Konuşuyor

Toplantının ikinci bölümünde sendika temsilcileri konuşmalarını yaptı. Birçok sendika temsilcisi, İsrail’in Filistin’de uyguladığı şiddete son vermesi ve işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi mesajıyla konuşmasına başladı.

Bunun yanı sıra konuşmaların genelinde temsilciler, kendi ülkelerinin ekonomik ve siyasal koşullarının sınıf mücadelesine etki ettiğine değindi. Toplantı genelinde öne çıkan konu başlıklarından biri yeşil enerjiye geçiş oldu. Böylece, tüm katılımcılar farklı ülkelerin deneyimlerini dinleme fırsatı elde etmiş oldu. Toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşının özellikle Avrupa’da yarattığı enerji sıkıntısının yeşil dönüşüme geçişi hızlandırdığı belirtildi. Yeşil enerjiye geçişte geleneksel enerji üretim sahasında çalışan işçilerin sorunlarına dikkat çekildi ve dönüşümün işçi sınıfının hak ve menfaatlerini koruma bağlamında adil olmadığının altı çizildi. Bu başlık altında işçi sınıfının ve sendikaların bu dönüşüme hazırlıklı olup olmadığı katılımcılar tarafından tartışıldı ve sendikaların mutlak suretle yeni düzene adapte olması gerektiğine dikkat çekildi.

Saat 09.00’da başlayan Yönetim Kurulu toplantısı 14.00’de katılımcıların iyi dilekleri, Petrol-İş Sendikasına gösterdiği ev sahipliğinden dolayı teşekkürlerle sona erdi.