• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sadece haziranda 116 bin işsiz!

17.09.2014

Sayıları 2 milyon 854 bini bulan işsiz sayısı, toplam işgücünün yüzde 10’una yaklaştı. TÜİK verilerine göre haziran ayında işsizlere 116 bin kişi eklendi.

Yüzde 2,1 olarak açıklanan ikinci çeyreğin düşük büyümesinin sonucu artan işsizlik oldu. İşsizlik oranı (mevsimsellikten arındırılmış) TÜİK tarafından yüzde 9.9 olarak açıklandı. Tarım dışında ise Haziran ayı işsizliği yüzde 12’yi , gençler arasında da yüzde 18,1’i gördü.

Yıllık bazda bakıldığında genel işsizliğin 12 ayda 1 puan arttığı ve 2013 Haziranı’ndaki yüzde 8,9’luk düzeyinden 2014 Haziranı’nda yüzde 9,9 a çıktığı görüldü.
Yıllık bazda işsiz sayısı 2 milyon 412 binden 2 milyon 854 bine çıktı ve 442 bin arttı. Bu artışın dörtte birinden biraz fazlasının sadece haziran döneminde yaşanması dikkat çekti.
Tarım dışarıda tutulup bakıldığında ise geçen yılın haziran ayında yüzde 10.8 olan işsizliğin bu haziranda 1,2 puan artışla yüzde 12’ye çıktığı, sadece bu yılın mayıs-haziran döneminde yarım puan yükseldiği görüldü.

24 yaş altı işgücünü oluşturan gençler arasında ise işsizlik 12 ayda yüzde 16,7’den yüzde 18,1 e çıkarak 1,4 puan yükseldi ve alarm verici boyutlara çıktı.

İSTİHDAMDA AZALMA

Bu yılın haziran ayında işgücü piyasasına 20 bin kişi çıktı ama bunlar iş bulamadıkları gibi, işi olanlardan da 96 bin kişi işini kaybetti . Haziran ayı istihdam verileri (mevsimsellikten arınmış) tarımda 72 bin istihdam azalması olduğunu, sanayide de istihdam azalışının 32 bini bulduğunu gösteriyor. Veriler , Haziran’da inşaattaki istihdam azalışının da 54 bini bulduğunu, böylece inşaatta çalışan sayısının 1 milyon 800 bine gerilediğini gösteriyor.

Tarım, sanayi, inşaattaki düşüşe karşılık hizmetler sektöründe Haziran ayında istihdam 62 bin arttı ama sonuçta, istihdam kaybı yine de 96 bin olarak gerçekleşti. Haziranda işgücü piyasasına giren ama iş bulamayan 20 bin kişi ile birlikte işsizler ordusuna 116 bin kişi eklenmiş, işsizlik yüzde 9,9’a çıkmış oldu.

YATIRIMLAR DURDU

İşsizliğin tırmanmasında yatırımların ikinci çeyrekte yüzde 3,5 azalması, üretim kapasitelerinin düşmesi, tarımda yaşanan kuraklık da etkili oldu.
İkinci çeyrek büyüme verileri, özellikle makine-teçhizat yatırımlarının yüzde 7’ye varan oranda gerilediğini, buna karşılık inşaat yatırımlarında yüzde 3 artış olduğunu göstermişti. Konut başta olmak üzere otomobil, beyaz eşya vb sektörlerinde iç talebin düşmesi, işyerlerini stoka, stok dolunca da düşük kapasiteye ve istihdamdan tasarrufa yöneltiyor.

Düşük büyümenin işsizlik üretmesi sorununu, önümüzdeki çeyreklerde de yaşamak büyük bir olasılık. Resmi işsizliği temmuz ayından itibaren iki hane ile ifade etmek ve yılı en az yüzde 11 genel işsizlik, yüzde 13 tarım dışı işsizlik ile kapamak kaçınılmaz görünüyor.

Kaynak: Birgün Gazetesi