• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

AÇIKLAMA... AÇIKLAMA...

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINDAKİ ERTELEMELER SON BULSUN..!

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu 2013 yılında çıkartılan “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”in bazı maddelerinin değişikliği ve yönetmeliğin öngördüğü bazı zorunlulukların 2019 yılına ötelenmiş olmasına dair sendikamızın görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak için bir basın açıklaması yayımladı.

21.07.2017

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanan yönetmelikle, 2013 yılında çıkartılan “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”in bazı maddelerinde değişikliğe gidilmiş ve yönetmeliğin öngördüğü bazı zorunluluklar 2019 yılına ötelenmiştir.

2013 yılı sonunda çıkartılan bu yönetmelikle işletmeler, yaptıkları iş gereği ellerinde bulundurdukları tehlikeli maddelerin cinsleri ve miktarlarına göre “alt seviyeli kuruluş” ve “üst seviyeli kuruluş” olarak kategorize edilmiş ve dahil oldukları kategoriye göre, bazı sorumlulukların altına sokulmuşlardı.

Tüm bu kuruluşlar, her bir tehlikeli ekipman için kantitatif (sayısal) risk değerlendirmesi yapmak ve büyük bir kazanın meydana gelme frekansını 1*10-4/yıl (yani 10 bin yılda bir) seviyesinin altına indirmek zorundaydılar. Bu taahhüdü sağlayabilmek için işletmelerin, kazanın oluşmasını engelleyecek bir çok önlemi peşi sıra koymaları ve olası bir kazanın her kademesi için farklı bariyerler yerleştirmeleri, bunu da sayısal hesaplamalarla kağıda dökmeleri gerekiyordu. İşletmelere bu yatırımları ve dokümantasyonu yapmaları için 1 Temmuz 2017 ye kadar verilen süre, iki yıl ötelenerek 1 Temmuz 2019 tarihine çekildi.

Bu tür kuruluşlardan gelecek veriler ışığında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri tarafından, olası bir kazada, komşu kuruluşların birbirine etkilerini de gözeterek, il bazındaki tüm ilgili kurumların davranış şekillerini belirleyecek “Harici Acil Durum Planı” hazırlanması gerekiyordu. Bu zorunluluk da aynı şekilde iki yıl ötelendi.

Ayrıca Yönetmeliğin 10 ve 11'nci maddelerinde sözü edilen ve 2016 yılı başından beri uygulanmakta olan, alt seviyeli kuruluş olarak nitelendirilen işletmelerin hazırlamak zorunda oldukları “Büyük kaza önleme politika belgesi” ve üst seviyeli kuruluşların hazırlamak zorunda oldukları “Güvenlik raporu” belgelerinin hazırlanma zorunluluğu 31.12.2018 tarihine ertelenmiş, şimdiye kadar Bakanlığa teslim edilen belgelerin de işletmelere iade edilmesine karar verilmiştir. Bu durum, halen hazırlıklarını yapmamış işletmeler, bu işletmelerin çalışanları ve çevresi açısından var olan risklerin aynen devam edeceği anlamına gelmekle birlikte, bu süreçte üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getiren, bunun için ciddi yatırımlar yapan işletmeler açısından da bir adaletsizlik doğurmaktadır.

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin bazı maddeleri, ilk yayımlandığı 2013 yılından sonra iki kez ötelenmiştir. Bununla birlikte 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, bir çok maddesi 2012 yılından beri defalarca ötelenmiş, son olarak Az Tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den az işçi çalıştıran işyerleri ile kamu kurumlarının, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunlulukları, 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenmiştir.

Ülkemizde, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında, özellikle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte başlayan, ciddi bir mevzuat geliştirme süreci yaşanmaktadır. Bunu görüyor ve destekliyoruz. Ancak bununla birlikte, bu mevzuatların çeşitli sebeplerle sürekli ertelenmesi, siyasal iktidarın bu anlamdaki kararlılığı noktasında, şüphe uyandırmaktadır. İlgili mevzuatlardaki ötelemeler, işverenlerde, “nasılsa bu da ertelenir” anlayışına sebep olmakta ve ivedilikle alınması gereken önlemlerin ötelenmesine, buna bağlı olarak yaşanan “iş cinayetlerinin” bir türlü önlenememesine yol açmaktadır. Bu durum, sorumluluk bilinciyle hareket eden işverenler üzerinde de olumsuz bir etki yaratmakta ve beraberinde haksız rekabeti getirmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında yapılan bu ertelemelerin artık son olmasını ve yürürlüğe giren mevzuat hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı hususunun etkin bir şekilde denetlenmesini talep ediyoruz. Bu konuda ciddi bir kararlılık gösterilmeden, iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesi mümkün değildir.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu