• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

HÜKÜMET SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ!

Şanlıurfa Cezaevinde vahşet: 13 kişi yanarak can verdi

Cezaevindeki insanlık dışı kötü koşulların bir yıl önce Şanlıurfa Barosu tarafından Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e bir raporla bildirilmesine, Bakan'ın uyarılmasına karşın hiç bir tedbir alınmamasını, insanların göz göre göre ölüme terk edilmesini şiddetle kınıyoruz.

19.06.2012

Şanlıurfa Cezaevi'nde çıkan yangında 13 tutuklu ve hükümlü tanınmayacak bir şekilde yanarak can vermiştir. Bu cezaevindeki insanlık dışı kötü koşulların bir yıl önce Şanlıurfa Barosu tarafından Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e bir raporla bildirilmesine, Bakan'ın uyarılmasına karşın hiç bir tedbir alınmamasını, insanların göz göre göre ölüme terk edilmesini şiddetle kınıyoruz.

Şanlıurfa Cezaevin'deki vahşet ülkemizde hapishanelerin cehenneme dönüştürüldüğünü bir kez daha göstermiştir. 375 kişilik kapasitesi olan Şanlıurfa Cezaevi'nde 1043 tutuklu ve hükümlü kalmaktadır. 6 kişilik koğuşlarda 18 ile 24 arasında değişen sayılarda, kapasitenin 3 - 4 katı tutuklu ve hükümlü yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bu cezaevinde 15 metrekarelik yerde 18 tutuklu ve hükümlünün kaldığı, insanların nöbetleşe uyuyabildikleri ve yatacak yerlerinin olmadığı bilinmektedir.

Türkiye, siyasi iktidarın uygulamaları sonucunda bir hapishane devletine, hapishaneler ortaçağ zindanlarına dönüşmüştür. Ülkeye “ileri demokrasi” getirdiğini iddia eden bu Hükümet döneminde tutuklu ve hükümlü sayısı 59 binden 127 bine çıkarak yüzde 114 artış göstermiştir. Siyasi iktidar, her türlü demokratik eylem ve hak arama mücedelesini, düşünce ve ifade özgürlüğünü, örgütlünme talebini bastırmaya çalışarak Türkiye'yi adeta açık bir cezaevi haline getirmiştir. Siyasi iktidar her türlü demokratik hak ve talepleri baskı ve saldırı politikalarıyla susturmaya çalışmakta, ekonomik sistem geniş halk kitlelerini ekonomik, sosyal ve ahlaki yıkıma sürüklemektedir. Açlık, işsizlik, yoksulluk toplumun geniş kesimlerini suça itmekte, hapishaneler dolup taşmaktadır. Siyasi iktidar ise tüm bu ekonomik ve toplumsal sorunları çözmek yerine yeni hapishaneler yapmakla övünmektedir.

Adalet Bakanı, görevi daha dün almış bir bakan değil, yıllardır bu görevi sürdüren bir bakandır. Siyasi iktidar da 10 yıldır bu ülkede iktidardadır. Cezaevlerindeki insanlık dışı kötü koşulların sorumlusu Adalet Bakanı ve Hükümettir.

Şanlıurfa Cezaevi'ndeki vahşetin, suçun, ihmalin üstü örtülemez, bu suç affedilemez. Siyasi iktidar ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin bu sorumluluktan kaçamaz, sorumluluğu, suçu, ihmali başka birinin üstüne, memurlara, savcılara atamaz, bu vahşetin sorumluluğundan kurtulamaz. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu göreve davet ediyor, bu vahşette sorumluluğu, suçu, ihmali olanların adelet önünde hesap vermelerini talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU