• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Sendikası Yatağan İşçilerinin Yanında

Santraller ve maden sahası halkındır, halkın kalacaktır

Yatağan enerji ve maden işçileri, özelleştirmeye karşı bir yılı aşkın süredir devam ettirdikleri  direnişi Yatağan Termik Santrali'ne kapanarak yeni bir safhaya taşıdılar. Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile Yatağan işçileriyle dayanışma içinde olduklarını belirti.

01.12.2014

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir:

Yatağan işçisi yalnızca hakları için değil, ülkemizin geleceği için direniyor. Enerji ve maden özelleştirmesine karşı mücadelesini yükselten Yatağan işçisi, yalnız değildir.

Bir yılı aşkın süredir özelleştirmeye karşı direnerek geleceklerine sahip çıktıklarını gösteren Yatağan enerji ve maden işçileri, devir sözleşmesinin imzalandığı ve özel sektöre devir işleminin nihayetlendirileceği duyumları üzerine Yatağan Termik Santrali'nde geceyarısı itibariyle işyerini terk etmeme eylemi başlattı. Enerji ve maden işçileri, Yatağan Termik Santrali'ne kapanarak özelleştirme işleminin iptali için başlattıkları direnişi yeni bir safhaya taşıdılar.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye sanayisinin belkemiği olan kamuya ait fabrikalar, işletmeler ve madenler bir bir satılmıştır. Ancak özelleştirmede yeni hedefler koyan hükümet, yıkım politikalarında ısrar edeceğini ve yeni özelleştirmelere imza atacağını ilan etmiştir.

Bugün enerji üretiminde devam eden özelleştirmelerin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Ülkemiz enerjide dışa bağımlıdır. Enerji üretiminde yerli kaynaklar, halkımızın ve sanayinin güvenilir, sürekli ve ucuz enerji ihtiyacının karşılanması açısından son derece önemlidir. Kamuya ait santrallerin özelleştirilmesi ise enerji üretiminin sekteye uğraması riskini arttıracaktır.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali ve bağlı maden sahalarının özelleştirilmesi derhal iptal edilmelidir. Yatağan Termik Santrali'nde özel sektöre devir işlemleri durdurulmalıdır. Bu taleplerle, termik santralde işyerini terk etmeme eylemine başlayan Yatağan işçisinin yanındayız.

Petrol-İş Sendikası olarak, enerji sektöründe özelleştirmelere karşı direnen ve ülkenin geleceğine sahip çıkan enerji ve maden işçilerinin onurlu direnişini selamlıyor ve işçilerle dayanışma içerisinde olduğumuzu duyuruyoruz.

Santraller ve maden sahası halkındır, halkın kalacaktır. Yaşasın sınıf dayanışması!

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu Adına
Mustafa Öztaşkın
Genel Başkan