• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sekiz Dakikada Sulukule Belgeseli

Nejla Osseiran, "kentsel dönüşüm" çerçevesinde yıkılan Sulukule Mahallesi'nin sekiz dakikalık belgeselini çekti. TOKİ'ye gidip geri dönen Filiz Ateş, "Sulukule'de fakirlik vardı ama rahattık" diyor. Sulukule'de 2006'da başlayan kentsel dönüşüm sonucunda yıkılan mahallede, lüks villalar bitmek üzere. Sulukulelilerin büyük bir kısmı yakın mahallelere yerleşti; TOKİ'ye giden ailelerin neredeyse tümü geri döndü.

13.04.2012

Belgeseli izlemek için tıklayınız

Yönetmen Nejla Osseiran, "kentsel dönüşüm" çerçevesinde yıkılan Sulukule Mahallesi'ni kısa belgeselini çekti.

Sulukule'de 2006'da başlayan kentsel dönüşüm sonucunda yıkılan mahallede, lüks villalar bitmek üzere. Sulukulelilerin büyük bir kısmı yakın mahallelere yerleşti; TOKİ'ye giden ailelerin neredeyse tümü geri döndü.

Osseiran, 3 bin 500'ü Roman 5 bin kişinin etkilendiği dönüşüm sürecini başlangıcından günümüze sekiz dakikada anlatmış.

"Fakirlik vardı ama rahattık"

Taşoluk'taki TOKİ evine giden Güdek ailesi, hayatlarındaki değişimi "huzurumuz kalmadı" diye özetliyor.

"Bu ev güzel ama bununla bitmiyor ki, ulaşım en büyük sorun. Buradan Fatih'e gitmem 10 lira. Aileyle zaten gidemiyoruz. Asgari ücretle çalışıyoruz. Orada 120 lira kira veriyordum. Satıp gitmeyi düşünüyorum, buralarda olmuyor. Eşimle huzurumuz kalmadı."

Filiz Ateş ve ailesi ev taksitlerini ödeyemeyip Taşoluk'tan geri dönenlerden; Sulukule'deki yaşamı "Fakirlik vardı ama ne bulsan onu yiyordun" diye anlatıyor.

"Rahattık; fakirlik, gariplik vardı ama ne bulsan onu yiyordun. Komşuluk vardı, Taşoluk'ta kimseyi bulamadım. Aç kalsan derdini anlatacak birini bulamadım."

Bu rantı kim paylaşıyor?

Belgesel şu sözlerle bitiyor:

"Bugünlerde Sulukule'de zengin villalar yükseliyor. Sulukulelilerden ortalama 60 bin liraya alınan evler bugün milyonlarla ölçülüyor. Bu inanılmaz rantı kimin paylaştığına dair hala ciddi şüpheler var..."

Sulukulelilerin projenin iptali için açtıkları davada, bilirkişi mart ayında üçüncü kez "Yapılan inşaat kamu yararına değil. Tarihi doku da korunmadı" dedi.

Yönetmen Osserian'ın Ayvansaray Tokludede Mahallesi'ndeki dönüşümü anlattığı belgeseli için tıklayınız.

Kaynak: www.bianet.org