• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Dönem Sözcüsü Tekgıda-İş Bşk. Mustafa Türkel

Sendikal Güç Birliği bileşenleri toplandı

Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenleri 11 Ocak'ta Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'nde toplanarak gündeme ilişkin konuları değerlendirdi, yeni dönem sözcüsünü belirledi.

Basın Servisi
13.01.2012

Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenleri 11 Ocak'ta Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'nde toplanarak gündeme ilişkin konuları değerlendirdi, yeni dönem sözcüsünü belirledi. 8-11 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara'da yapılan 21. Olağan Türk-İş Genel Kurulu ve seçim sonuçlarının da değerlendirildiği toplantıda, yeni Anayasa, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü,1 Mayıs 2012 kutlamaları da değerlendirilerek bu konularda Sendikal Güç Birliği Platformu'nun izleyeceği politika ve stratejiler, eylem programları netleştirildi. Sendikal Güç Birliği Platformu'nun 6 ay sürecek dönem sözcülüğünü de Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel yürütecek.

SGBP'nin 8 Mart Programı

Ocak 2011'de yayımlanan Türkiye'de Kadının Durumu Raporuna göre, istihdamda yer alan her 100 kadından 58'i herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın esnek, güvencesiz işlerde çalışıyor. Ücretli veya yevmiyeli olarak çalışan kadınların yüzde 26.6'sı, işveren konumunda olan kadınların yüzde 31.2'si, kendi hesabına çalışan – buna biz ev eksenli çalışan kadınlar diyoruz- kadınların yüzde 91.2'si herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmaksızın çalışıyor. Bunlar resmi rakamlar.

Bizler resmi istatistiklere göre artan kadın istihdamının, tırnak içinde bir istihdam olduğunu, kadınlara reva görülen işlerin güvencesiz, sendikasız, kısa süreli ve düşük ücretli işlerden oluştuğunu, görüyoruz, biliyoruz. Bu istihdam biçimi Başbakanın kadınlara yönelttiği “üç çocuk doğurun” önerisiyle de uygunluk teşkil ediyor. Yarım zamanlı çalışın, ev eksenli çalışın, böylece ev işlerini de “ihmal” etmezsiniz, deniyor kadınlara. Kadınlar ev içlerine yönlendirilirken Kadın ve Ailenin Şiddetten Korunması Kanun Tasarısı'nda yapılan değişikliklerle kadınların şiddete karşı elleri kolları bağlanıyor. Tasarıdan "yakın ilişki içinde yaşayanlar" kavramı çıkarılarak, şiddete uğrayan pek çok kadın koruma kapsamı dışında bırakılıyor.

Sendikal Güç Birliği Platformu olarak hükümetin kadınları geleneksel işbölümüne yönlendiren aile politikalarına karşı kadın ve eşitlik politikalarını savunuyoruz.

AKP hükümetinin kadınların yaşam hakkı ve onların emeği üzerindeki iki yüzlü politikalarını teşhir etmek için kadınların hem evde hem işte harcadığı emeğin görünür kılınması için 8 Mart 2012'de sesimizi yükselteceğiz.

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadınları, 8 Mart'ta yapılacak etkinlikler dizisi için bir araya gelmeye başladı. SGBP'nin 8 Mart Programı kadın kurtuluş hareketi ile dayanışma, ortak eylemlilikleri de içeriyor.