• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SENDİKALAR YASASINDA İSCİLERİN İRADESİ YOKSAYILDI

3 Ekim'de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan, DİSK'in 'kölelik yasası' diyerek karşı çıktığı Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına' bir tepki de Sendikal Güç Birliği Platformu'ndan geldi. SGBP'nin açıklamasında, 'işçilerin iradesi yok sayıldı' denildi.

08.10.2012

 

Açıklamada, tasarının emekçilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğu dile getirilirken tasan Meclis'e getirilerek sendikal hareketin ve işçilerin iradesinin yok sayıldığı belirtildi. Mevcut yasalara göre, sadece noter şartının kaldırılacak olmasının olumlu bir değişiklik olduğu ancak grev yasaklan ve örgütlenmenin önündeki engellerin korunduğu dile getirildi.

Barajlar muhafaza ediliyor

SGBP açıklamasında, tasannın bu haliyle yasalaştığı takdirde, siyasi otoritenin işçilerin sendikalara serbestçe üye olma özgürlüğünü sıkı bir denetim altına alacağını savundu. Açıklamada, SGBP'nin, AKP Hükümeti tarafından TBMM'ye sevk edilen bu tasanya karşı olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi.

 "Platform olarak bu tasannın sahiplerini, tasanyı geri çekmeye davet ediyoruz. Tasanyı özgürleşme ihtiyacına cevap verecek tarzda yeniden düzenlemeye çağınyoruz. Özgür ve demokratik bir sendika ve toplu pazarlık yasası ile aşağıdaki taleplerimiz karşılanmalıdır: Türkiye'nin, sendikal hak ve özgürlükleri evrensel, çağdaş bir düzeye taşıyan ve demokratik gereklere uygun şekilde düzenlenmiş bir Toplu İş İlişkileri Yasası'na mutlak bir şekilde ihtiyacı vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin imzasını koyduğu, taraf olduğu uluslararası anlaşmalar, sözleşmeler ve mevcut Anayasa'nın gerekleri derhal yerine getirilmeli, sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlayan, sendikalaşmayı engelleyen tüm yasal düzenlemeler tek tek ayıklanmalıdır. Özgür ve demokratik bir yasa tasarısı kapalı kapılar ardında, bazı çevrelerin çıkarlarını ve arzularını korumak adına yapılamaz ve yapılmamalıdır. Bu bir yasa konusu değil, demokrasi sorunudur."

Kaynak: Aydınlık Gazetesi