• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Panplast İşyerinde İşten Atılan Üyelerimiz için Basın Açıklaması Yapıldı

Sendikalaşma Hakkımız Engellenemez

Bir süre önce sendikalaşma faaliyetlerinin başladığı Ankara Şubemize bağlı Konya'da kurulu Pan plast işyerinde, Petrol­-İş Sendikası'na üye olan 35 kişi ile birlikte, üye olan diğer işçiler de üyelikten istifa ettirilmek istenmektedir.

16.11.2015

16 Kasım'da işten atılan üyelerimiz ile birlikte Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik, Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül  işverenin anayasa tanımaz tutumunu protesto etmek amaçlı ile bir basın açıklaması yapmıştır.

Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova ve Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik yaptıkları konuşmalarda "Arkadaşlarımız uzun bir mücadele sonucu örgütlendiler. Bunu duyan işveren 35 işçiyi işten attı. Buradan işverene çağrı yapıyoruz; sendikalaşma işçinin yasal ve en doğal hakkıdır. Sendika bayrağını bu işyerine dikinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.” dediler.

Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova ve Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik'in ardından Şube Başkanımız Şuayip Gül konuştu.

Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül'ün basına yapmış olduğu konuşmanın tam metni şöyledir;

Konya Cihanbeyli'de kurulu bulunan Pan-plast Sulama Tarım San. ve Tic. A.Ş.'de çalışan işçiler, demokratik ve anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikasına üye oldular. Yüzlerce Pan-plast işçisi Petrol-İş Sendikasına üye olarak en temel hakkını kullanmış ve emeğine sahip çıkacağını göstermiştir.

Sendikal örgütlenme sürecinde işyerinde çoğunluk sağlanmış ve Çalışma Bakanlığı'ndan çoğunluk tespiti, TİS Yetkisi alınmıştır.

Fabrika yönetimi ise sendikaya üye olan yüzlerce, Pan-plast işçisinin örgütlenme iradesini kırmak için geçen hafta harekete geçmiştir. İşyerinde baskı ve yıldırma politikalarına başvuran yönetim, işçiyi sendikadan istifaya zorlamaya başlamıştır.

Hukuksuz uygulamalara imza atılmış, işçiden e-devlet şifreleri alınmaya çalışılmıştır. Her geçen gün baskılar alabildiğine arttırılmıştır. İşçileri muhbirlik yapmaya zorlamışlardır.

Son olarak ise baskılara direnen işçilerden, bazıları işten çıkarılmaya başlanmıştır. Geçen hafta farklı günlerde işten çıkarılan işçilerin sayısı 32'ye ulaşmıştır! PAK- PEN'de olduğu gibi işten çıkartılan sendika üyesi işçilerimizin hukuki yollarla işe iadeleri sağlanacaktır. Bütün üyelerimizin  bu hususta gönülleri rahat olsun.

Şirket yönetimi, suç işlemektedir. İşyerinde işten çıkarmalara kadar varan baskılar, Anayasa ve ilgili yasalara göre cezai suç teşkil etmektedir.

Ülkemizin en önemli holdinglerinden birisi haline gelen, Anadolu Birlik çatısı altında faaliyet gösteren, Pan-plast'ta yaşanan hukuksuzluk, bu holdingin kamuoyuna duyurduğu misyonu ve vizyonu ile çelişmektedir.

On binlerce çiftçinin alın teri ve emeği ile oluşturulan, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi üzerinde yükselen, Anadolu Birlik Holding yönetimine sesleniyoruz:

Pan-plast'ta alınteri dökerek çalışan işçinin, sendikalaştığı için kapı önüne konması hangi vicdana sığar?
Sermayenin ve kazancın tabana yayılmasını temel aldığınızı, üreticinin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hedeflediğinizi iddia ediyorsunuz.
Pan-plast'ta emeğiyle ve onuruyla çalışan işçiyi, sendikalaştığı için işsiz bırakmak, yasal hakkını kullandığı için baskı altına almak bu vizyonun bu misyonun neresindedir?

Sendikalaştığı için işçiyi kapı önüne koyanların, üreticinin alın terinden ve emeğinden, ekonomik ve sosyal kalkınmadan bahsetmeye hakkı yoktur.

Sendikaya üye olan, çalışanına baskı yaparak onun ekmeğiyle oynayanların; "Bizim işimiz köyde, şehirde, ülkemizin dört bir köşesinde ve her hanesinde huzur ve refahı sağlayacak ortamı hazırlamaktır.

Bizim herkesten ve her şirketten farkımız halden anlamamızdır.

Biz hayatın içinde olan ve halden anlayan bir şirketiz" demeye hakkı yoktur.

Pan-plast işçisi, Evinde huzuru sağlamak ve refahını bir nebze olsun arttırmak, haklarını genişletmek için sendikalı olmuştur. Karşısında ise dediği  ile yaptığı bir biriyle uymayan işveren bulmaktadır.

Pan-plast Yönetimi, işçi ve sendika düşmanı tutumundan vazgeçmelidir.

İşveren, işçinin yasal ve anayasal hakkı olan, Sendika üyeliğini engellemek için başvurduğu baskılara, İşten çıkarmalara derhal son vermelidir.

Pan-plast işçisi, haklarını sonuna kadar savunacak ve sendikal örgütlülüğüne sahip çıkacaktır.

Baskılar bizi yıldıramaz!                                                    

Haklıyız kazanacağız!

Yaşasın sendikal mücadelemiz!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.