• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Bildiriler Kitabının Son Sayısı Yayımlandı:

“Sendikalı Ol!”

Petrol-İş Sendikası'nın 2005 ve 2007 yılları arasındaki döneme ilişkin basın bildirilerinin yer aldığı “Kadınlar Grevde” adlı yedinci arşiv yayınının ardından, 2008-2010 yıllarını kapsayan son bildiriler kitabı “Sendikalı Ol!” da  yayımlandı.

17.08.2015

Petrol-İş Sendikası 2008'de başlattığı arşiv çalışmalarının devamını, 1955'ten 2010'a çok geniş bir dönemi kapsayan basın bildirilerinin yer aldığı sekiz arşiv kitabıyla getirdi.

Özelleştirmeye karşı mücadele ilk sırada

Yedinci arşiv kitabı “Kadınlar Grevde” Petrol-İş’in 2005, 2006 ve 2007 yıllarında yayımlamış olduğu bildirileri kapsıyor. Bildirilerde yer alan bilgiler, Petrol-İş'in bu dönemde de mücadelesinin ana konusunu, işkolunda yer alan  kamu işletmelerinin özelleştirilmesine karşı sürdürülen mücadele olduğunu gösterdi.

Bu dönemde Petrol-İş, özelleştirmeye karşı toplumsal bir hareket yaratmayı amaçlarken, birçok eylem, direniş ve mitinge imza attı. Özelleştirme konusunda küresel bakış açısına sahip Petrol-İş, Irak’ın işgalini, Irak petrollerinin özelleştirilmesi harekatı olarak gördü ve bu olguyu “Bir Özelleştirme Harekatı: Irak” sloganıyla ifade etti. Özellikle TÜPRAŞ ve PETKİM'in özelleştirilmesinin engellenmesi bu mücadelenin başında geldi. Yine bu dönemde Petrol-İş, toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle NOVAMED’de kadın işçilerin başlattığı ve 448. gününde sözleşmenin imzalandığı geniş kapsamlı bir greve tanık oldu. Petrol-İş çalışmalarıyla NOVAMED'li kadınların grevi, geniş toplumsal kesimlerin de desteğini alarak büyüdü ve başarıya ulaştı.

Sendikalaşma çalışmalarına hız verildi

Petrol-İş'in 2008-2010 yılları arasındaki dönemi kapsayan sekizinci arşiv yayını “Sendikalı Ol!”da yer alan bildiriler, sendikanın demokrasi mücadelesini büyük bir kararlılıkla sürdürdüğünü gösterdi. Petrol-İş bu mücadeleyi sadece işçilerin ücret ve örgütlenme hakkı üzerinden yürütmedi, aynı zamanda işçilerin siyasal eşitlik sorununu da mücadelesinin içine kattı. Kitapta yer alan bildirilerde, sendikanın 2010 yılı boyunca “Sendikalı Ol!” sloganıyla hızlandırılan sendikalaşma çalışmalarına yer verilirken, sendikasızlığın, işçilerin yaşam ve çalışma koşullarının kötüleşmesinin en büyük nedeni olduğunu vurgulandı ve işçiler arasında sendikalı olma düşüncesinin yükseltilmesi amaçlandı.

Petrol-İş Sendikası 2008-2010 dönemini kapsayan son bildiriler kitabıyla birlikte sekiz kitaplık seriyi tamamlarken, toplamda 1955 ve 2010 yılları arası dönemi kapsayan çok geniş bir arşiv çalışması gerçekleştirmiş oldu. Söz konusu döneme ilişkin yayımlanan tüm bildirilerin yer aldığı çalışma, Türkiye işçi hareketi ve sendikal mücadelesine büyük katkı sunacak bilgiler barındırıyor.