• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sıcak parayla yapay rahatlığın sonu geliyor

Büyümenin yavaşladığını, Türkiye’nin yıl ortasından itibaren eksi büyümeye geçebileceğini belirten Prof. Dr. Korkut Boratav, hükümetin bu durumu kamuoyunun gözünden kaçırmak için Suriye macerasını öne çıkarabileceğini söyledi.

16.04.2012

Prof. Dr. Korkut Boratav Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, sıcak para ile yapay rahatlık yaratıldığını, ancak bu konuda da sona yaklaşıldığını bildirdi. Sıcak paranın yapay rahatlık yaratırken tehdit de yarattığını kaydeden Boratav, “Ağustos ayından beri yurtdışından sermaye girişi yavaşladı. Merkez Bankası sıkıntıyı önlemek için Ağustos-Aralık arasında önemli miktarda rezerv eritti. Ocak-Şubat döneminde baskılar belli oranda azaldı. Ancak şimdi yeniden aynı noktaya gelindi” dedi.,

Suriye Macerası

       Türkiye'de büyümenin yavaşladığını ifade eden Prof. Dr. Korkut Boratav, "büyümedeki düşüş sürecek. Türkiye yılın ortalarından itibaren eksi büyümeye geçebilir" değerlendirmesi yaptı. Boratav, hükümetin bu durumu kamuoyunun gözünden kaçırmak için Suriye macerasını öne çıkarabileceğini söyledi.

Sıcak para götürüyor

       Türkiye'deki sıcak paranın tehlikesine dikkat çeken Prof. Dr. Korkut Boratav şu görüşleri savundu:

       "Uluslararası spekülatörler Türkiye'de dolar üzerinden dünyanın hiçbir ülkesinde kazanamayacakları paraları kazandılar. Bazı dönemlerde bu karlar yüzde 40'ları aştı. Bunların dışında bir de kaynağı belirsiz sıcak para girişleri var. Tabi bunlar bedavaya gelmiyor. Bunlara ödenen bedeller var. Sıcak para ülkeden götürüyor."

Kaynak: Aydınlık