• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Somalı işçiler: Pes etmek yok

09.03.2015

Soma maden işçilerinin; kıdem tazminatlarının ödenmesi ve işsizlik sorunlarının çözülmesi için soma TKİ ELİ önünde başlattıkları oturma eylemlerinin 3. gününde ziyaretler devam etti.

Soma maden işçilerinin; kıdem tazminatlarının ödenmesi ve işsizlik sorunlarının çözülmesi için soma TKİ ELİ önünde başlattıkları oturma eylemlerinin 3. gününde ziyaretler devam etti. Maden işçilerini, önceki akşam, Emek Partisi Manisa İl Örgütü, Merkez Yöneticisi Gürsoy Turan, Emek konulu  kısa film dalında Hak-İş’in açtığı yarışmada ödül alan ‘Fıtrat’ Filminin Yönetmeni Suat Eroğlu, Eğitim Sen Manisa Şubesi ziyaret etti.

Yönetmen Suat Eroğlu ziyaret esnasında gerçekleşen sohbette kendi babasının da işçi olduğunu belirterek, ‘Fıtrat’ filminde işçilerin ailelerinin sorunlarını yansıtmaya çalıştığını belirtti. Ödül gecesinde yaşadığı saldırıyı hatırlatan Eroğlu, “Sizleri burada ölüme ve açlığa mahkum eden güç ile bana saldıran güç aynı” dedi.

EMEP Genel Merkez Yöneticisi Gürsoy Turan, maden işçilerinin haklı mücadelesini büyütmek, onların birliğini sağlamaya katkı sunmak ve tüm sınıfın mücadelesi haline getirmenin görevleri olduğunu ifade etti.

HÜKÜMET TAZMİNATA YANAŞMIYOR

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Hükümetin madencilere verdiği devlet sözünü tutmamasından kaynaklı burada olduklarını ifade ederek, “Verilen sözlerin temeli, kimsenin işsiz kalmayacağı, kimsenin mağdur olmayacağıydı. Geçmişteki Uyar Madencilikte çalışan 800 işçi ve Soma kömürlerinde çalışan 2 bin 800 işçinin toplamı 3 bin 600 işçinin tazminatları devlet tarafından ödenebilir. Tek maddelik bir kanun teklifiyle bu sorun çözülebilir. Tüm muhalefet partileri buna hazır olmasına rağmen, iktidar buna yanaşmıyor. Tazminatlar, Taner Yıldız için çok küçük rakamlar olabilir ama işçiler için önemlidir. Taner Yıldız’ın, bir kravatının ücreti, işçinin bir maaşı kadar” dedi.

6 AY ÇİFT MAAŞ SONRA ŞUT!

Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel’in konuşmasının ardından söz alan Maden İşçileri Komite Üyesi Hidayet Merdim, gelenlere teşekkür ederken, “6 ay bizlere çift maaş verip, bizlerin gözünü boyamak istediler. Biz o gün de dedik; hak etmediğimiz parayı değil, güvenli, sağlıklı iş istiyoruz diye. 30 Kasım’da telefonlarımıza mesaj geldi; ‘İş akdiniz son bulmuştur. Sağlıklı, mutlu bir yaşam dileriz’ diye. İşsiz adam nasıl mutlu olur? Dalga geçtiler resmen bizimle. Bizler 301 arkadaşımızı şehit verdik, sonrasında da 2 bin 800 kişiyi işsiz bırakarak öldürdüler. Bizim en önceki talebimiz; tazminatlarımız. Sonrasında da işimiz ve geleceğimizin belli olması” dedi.

Konuşmaların ardından ziyaretçilerin tümü işçilerle birlikte ‘Fıtrat’ filmini izledi.

YİYECEK VE BATTANİYE DESTEĞİ

Oğuz Ataş: Direnişimizin 3. günündeyiz. Şu anda iyi durumdayız, kararlılığımız sürüyor. Pes etmeye niyetimiz yok. Arkadaşlarımızın morali yerinde. Bu ziyaretler bizlere güç veriyor. Soma halkından destekler oluyor, yiyecek, içecek, battaniye vb. Bunlar bizim direncimizi arttırıyor. Bu geceki ziyaretler de önemliydi. Hep birlikte film izledik. Moral oldu bize bu. Birçok kesim bize sahip çıkıp, destek oluyorlar. Dayanışma içinde olmaları çok güzel.

Ahmet Mutluer: 3 gündür buradayız. Hava soğuk, şartlar çok uygun değil ama biz direnmekte kararlıyız. Çoluğumuzu, çocuğumuzu bırakıp burada mücadele ediyoruz. Bu saatten sonra geri dönmeyiz. Hükümet sesimizi duymalı artık.

Selahattin  Cankal: Bu destekler önemli bizler için. Yılmak yok. Haklarımız için direnmeye devam edeceğiz. (İzmir/EVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/107097/somali-isciler-pes-etmek-yok