• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Soma'yı unutturmayacağız!

14.08.2014

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Soma Katliamı’nın 3'üncü ayı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, “Katliamı unutmadık, unutturmayacağız” denildi.

Toplantıda konuşan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Zafer Güzey, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, Türkiye'de iki ayda bir Soma katliamında kaybedilen kadar insanın iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. İş cinayetlerinde yaşamını yitiren insanların 5-6 katının da meslek hastalıklarından öldüğünü vurgulayan Güzey, “Türkiye'de çalışmak savaş kadar tehlikeli” dedi.

Zonguldak'ta önceki gün kaçak bir maden ocağında göçüğe de değinen Güzey “ Bu olay bize her an yeni katliamlarla karşılaşabileceğimizi tekrar gösterdi” diye konuştu.

'MADENLERİ KAMU İŞLETMELİ'
Soma'daki katliamın ardından hükümetin madencilere ve ailelerine verdiği sözleri tutmadığını, 'yaşam odalarını' zorunlu kılacak düzenlemeyi bile reddettiğini hatırlatan Güzey, iş cinayetlerinin ve katliamların önlenmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

»“Hukuksuz çalışma düzenine işçilerin ses çıkarmamasına neden olan açık ve gizli taşeronluk sistemine son verilmelidir.
»İş güvenliği uzmanlarının, teknik nezaretçilerin, işyeri hekimlerinin işverenden bağımsız olmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
»İş teftiş sistemi etkinleştirilmeli ve gerçek anlamda işlemesi sağlanmalıdır.
»Madenlerdeki kazalarda kurtarma görevi yapacak donanımlı ve eğitimli ekipler tüm yeraltı maden işletmelerinde bulunmalıdır.
»Meslek hastalıklarının tespit edilebilesinin önündeki bürokratik ve hukuksal zorluklar kaldırılmalı, tespit edilen hastalıkların nedenlerini ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır.
»Madenler kamu eliyle, işçilerin ve bölge halkının aktif katılımı ve denetimiyle işletilmelidir.
»Sendikaları iktidarla işbirliği yapmaya zorlayan, etkili grevleri zorlaştıran sendikal yasalar değiştirilmelidir.
»Şirket sahipleri, üst düzey yöneticileri, denetim görevini yerine getirmeyen Bakanlık yetkilileri 'olası kast ile öldürme' suçlamasıyla yargılanarak cezalandırılmalıdır.”

'ÇAĞRIMIZ HERKESE'
Güzey “Soma'nın 3'üncü ayında olduğu gibi gelecek aylarda da yapılmayanların takipçisi olacağız. Çağrımız herkesedir: Ölenleri unutma, yaşayanlar için mücadele et” ifadelerini kullandı.