Jyrki Raina/IndustriALL Genel Sekreteri

Sürdürülebilir sanayi politikasına doğru

Dışilişkiler Servisi
25.04.2013

IndustriALL’un Eylem Planı, imalatı ulusal ekonomilerin lokomotifi olarak gören güçlü sanayi politikaları öngörüyor. Sürdürülebilirliğin sağlanmasında ve kaliteli istihdamın yaratılmasında sendikaların önemli bir rolü vardır.

IndustriALL Küresel Sendika'nın kuruluş amaçlarından biri, doğal kaynakların çıkarımı, imalat ve işleme sanayilerindeki sendikaların güçlerini birleştirmek ve bu sanayilerin ulusal ekonomiler ve kaliteli istihdam açısından taşıdığı önemin kabulünü sağlamaktı.

Bu hedef, sanayi politikasının güçlendirilmesini öngören IndustriALL Eylem Planı'na yansıyor. Eylem Planı, ayrıca, bu sanayilerin sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini ve bu konuda içerdiği olanakları da kabul ediyor.

Şimdi, Eylem Planı'ndaki bu hedeflerin hayata geçirilmesi yönünde hükümetleri, sanayiyi ve küresel kurumları etkileme çalışmalarına bütün sektörlerdeki ve bölgelerdeki IndustriALL üyesi sendikaların katılımını sağlayacak bir program geliştiriyoruz. Program Sürdürülebilir Sanayi Politikası adını taşıyor.

Sürdürülebilirlik, gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılama kapasitesini tehlikeye atmadan şimdiki kuşakların ihtiyaçlarını karşılamak olarak tanımlanıyor. Bu ise sağlam temellere dayanan ve küresel düzeyde iyi yönetilen sağlıklı bir çevre, sağlıklı bir ekonomi ve sağlıklı bir toplum anlamına geliyor.

Sanayi politikası, sanayinin öngörülen gelişme ve büyüme modellerini gerçekleştirmeye yönelik plandır. Bu planın stratejik olarak belli sanayileri ve sektörleri hedeflemesi, bunun yanı sıra ulaşım ve iletişim altyapısı gibi, eğitim ve becerilerin geliştirilmesi gibi, araştırma ve enerji gibi genel ihtiyaçları da dikkate alması gerekiyor.

Sürdürülebilir sanayi politikası, bedelini işçilere, topluma ve çevreye ödeterek, şirketlerin palazlanmasının koşullarını yaratmak anlamına gelmiyor. Şirketlerin topluma sürdürülebilir bir katkıda bulunmak üzere faaliyet göstermesinin koşullarını yaratmak anlamına geliyor.

Bu tür politikalar yeşil teknolojilerin gelişmesini teşvik ediyor; bir yandan insana yakışır istihdam yaratırken, öte yandan iklim değişikliği gibi sorunlar üzerinde duruyor ve çalışma standartlarının etkin bir şekilde uygulanmasını öngörüyor. Bütün bunlar, ayrıca, -sanayinin katkıda bulunması gereken- işsizliğe, emekliliğe ve sağlık hizmetlerine ilişkin sosyal koruma politikalarıyla destekleniyor.

Mayıs ayında, üye sendikalar arasında bir girişim ve tartışma başlatmak üzere, Sürdürülebilir Sanayi Politikasına Doğru başlıklı bir tartışma belgesi yayımlıyoruz.

Bu yıl Sahra Altı Afrika, Güney Asya, Güneydoğu Asya Pasifik ve Latin Amerika'da bölgesel tematik atölyeler düzenleyeceğiz. Sendikaların sürdürülebilir sanayi politikasını savunma ve IndustriALL'a bu konuda katkıda bulunma kapasitesini geliştirmek istiyoruz.

Önümüzdeki iki yıl boyunca ise sürdürülebilir sanayi politikası küresel ve bölgesel düzeydeki ve şirket düzeyindeki bütün IndustriALL toplantılarında ele alınıp tartışılacak. Üye örgütlerimizden, sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleşmesine sendikaların nasıl katkıda bulunabileceği konusunda tartışmaya katılıp görüşlerini ortaya koymaları istenecek.

Bu konuda ana unsurlardan biri hükümetlerin rolünün güçlendirilmesidir. Sanayinin gelişmesinin koşullarını belirleme yetkisinin çokuluslu şirketlerin tekelinden alınıp demokratik olarak seçilmiş organlara geri verilmesi yönünde yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Piyasanın başarısızlıklarının devlet müdahalesiyle düzeltilmesi için, sanayi politikasının canlandırılmasına ihtiyaç var.

Sendikalar sanayi politikası oluşturma sürecine katılmalı ve masada sanayi çevreleriyle eşit konumda olmalıdır. İşçilerin aktif katılımı olmadan dönüşüm olamaz.