• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Syngenta Pakistan'da taşeron işçilerine düzenli statüyü reddediyor

Merkezi İsviçre'de bulunan kimyasal tarım ürünleri çokuluslusu Syngenta, Pakistan'da şirket düzeyinde faaliyet gösteren sendikanın genel sekreterini Aralık 2010'da işten atmasıyla gelişen süreçte yüz kızartıcı bir tutum takınıyor. 50 işçinin sürekli istihdam hakkı için verdiği uzun yasal mücadele boyunca, şirket yönetimi, iş mahkemelerinin işçiler lehine verdiği çok sayıda kararı görmezden geldi.

Dış İlişkiler Servisi
28.09.2012

Şirket yönetimi Pakistan'daki ünlü bir avukatlık firmasının çabalarına rağmen yargının desteğini sağlayamayınca, şimdi de bir sarı sendika kurup Syngenta İşçileri Sendikası'nı ezmeyi deniyor. Küçük bir sendika olan Syngenta İşçileri Sendikası, IndustriALL'a bağlı Pakistan Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası'na (PCEM) üye. Sendikanın işten atılan genel sekreteri İmran Ali aynı zamanda PCEM'in başkanı. İmran Ali işten atıldığını basından öğrendi ve atılma nedeni kesinlikle sendikal faaliyette bulunması.

PCEM Genel Sekreteri Muhammad Suhail sarı sendika girişimi konusunda uyarmak ve devam eden yasal süreç hakkında bilgi vermek için 23 Eylül günü IndustriALL'la bağlantı kurdu.

2.000 üyeli sendika 50 taşeron işçisinin sürekli istihdam haklarıyla ilgili davayı Mart 2012'de kazanmıştı. Bir kere temyize giden davayla ilgili karar hakkında şirket yönetimi işçileri güvencesiz statüde tutmak için büyük paralar harcayarak yeniden itiraz yoluna başvurdu. Dava şimdi Sindh eyaletindeki Yüksek Mahkeme'de. Sendikanın tekrar tekrar yaptığı diyalog önerilerini tarım ilacı üreticisi şirketin Pakistan yönetimi geri çevirdi.

IndustriALL kurulmadan önce ICEM Syngenta İşçileri Sendikası'na etkin bir dayanışma ve destek vermişti. İsviçre'deki sektör sendikası UNIA ile birlikte şirketin küresel yönetimine ve Pakistan makamlarına bu çerçevede baskı uygulanmıştı. Syngenta kendi davranış kurallarına uymayı kabul edene kadar bu destek ve dayanışma sürecek. Şirketin bu konudaki davranış kuralları şöyle:

“Syngenta davranış kuralları bütün iş yasalarına, ulusal ve uluslararası kurallara ve sözleşmelere uymamızı ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile ILO'nun temel sözleşmelerinde öngörülen ilkeleri uygulamamızı öngörüyor. Bunlar ise sendika kurma özgürlüğünü, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkını, eşit emek değerlendirmesi ve asgari yaş zorunluluğunu içeriyor.

Genel Sekreter Muhammad Suhail yönetimindeki Pakistan Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (PCEM) İmran Ali'nin işe iadesini ve iş mahkemesinde davayı kazanan 50 işçinin haklarının tanınmasını sağlamak için mücadeleye devam ediyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel