• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tarım işçisi kadınlar sigortasız çalıştırılıyor

02.12.2014

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Kadın Meclisi, Isparta'da 31 Ekim'de meydana gelen ve 17 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ardından Konya'nın Akşehir ilçesinde mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarını yerinde inceledi.

Isparta'da 31 Ekim'de meydana gelen ve 17 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ardından Konya'nın Akşehir ilçesine giderek mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin çalışma yürüten İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Kadın Meclisi, yazılı açıklama yaptı. Bölgedeki kadınların tamamının geçici tarım işçisi olarak çalıştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, bunun dışındaki iş kollarında çalışan kadınların ise sigortasız çalıştırıldığı belirtildi. Açıklamada, erkeklerin düzensiz işlerde çalıştığı ya da çalışmamayı "tercih ettikleri" belirtilerek, hane halkı geçiminin tamamen kadınlar tarafından sağlandığına dikkat çekildi.

Tarımdaki iş sürecinin Mart ayı itibarı ile başladığı ve Aralık ayına kadar devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Tarlalarda kadınlar çapa, meyve toplama işleri yaparken, erkekler kasa taşıma işini yapıyor. Görüştüğümüz kadınlar en zor işin fertil ve kiraz toplama işi olduğunu belirttiler. Fertil işinde sürekli arı sokma, meyve toplama işinde ise düşme yaygın yaşanıyor. Birçok kadın kendisinin ağaçtan düştüğünü ya da diğer arkadaşlarının ağaçtan düşerek belinin kırıldığını dile getirdi" diye belirtildi.

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YAYGIN'

Açıklamada, günde 16 saat çalışan işçilerde, bel fıtığı, romatizma ve soğukta çalışmaktan kaynaklanan alt ve üst solunum yoluna bağlı rahatsızlıklarının görüldüğü belirtildi. Açıklamada, çocuk işçiliğinin de yaygın olduğu vurgulandı.

'DAYIBAŞILIK SİSTEMİ AİLEDE DE TEMSİLİYET BULUYOR'

Bölgedeki "dayıbaşılık" sisteminin sadece iş yerlerinde değil, ailede de temsil edildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: "Tarım dışında bölgedeki fabrikalar da dayı başı sistemi ile çalışıyor. Soğuk hava deposu ve diğer fabrikalarda 12 saatlik vardiyalar yaygın. Yine sigortasız olarak kadınlar bant başında çalışırken erkekler kasa taşıma yapıyor. Soğuk hava depolarında gece çalışırken aşırı soğuğa maruz kalıyorlar ve iş kıyafetleri verilmiyor."

'KÜRT VE SURİYELİ İŞÇİLER DE VAR'

Açıklamada, bölgeye gezici olarak gelerek 3 ay çalışan Kürt ve Suriyeli işçilerin de olduğu belirtildi. "Herkes için eşit ve insanca bir ücret" ifadelerinin kullanıldığı açıklamanın sonuç bölümünde ise şunlar belirtildi: "Mevsimlik gezici ve geçici tarım işçilerinin, İş Kanunu kapsamına alınmalı. Bağımsız, kadın örgütlerinden ve sendikalardan, mevsimlik işçi derneklerinden insanların bir araya gelerek, bir denetim ve raporlama mekanizması kurulmalı. İşçilerin barınma, yemek, temizlik gibi ihtiyaçları için gerekli alanların işverenler ve belediyelerin ortaklığında kurulması ve hizmetlerin ücretsiz sağlanmalı. Dayıbaşılık, elçilik gibi aracılık faaliyetlerinin ortadan kalkması için işçi ile işvereni bir araya getirebilecek, kolay ulaşılabilir ve şeffaf işleyen bir sistemin kurulmalı." (DİHA)

Kaynak: Evrensel Gazetesi